Maatalouden investointitukea haettiin hyvin Pohjois-Savossa alkuvuonna – " Maatalouden investointeihin haettiin tukea yllättävänkin vilkkaasti huolimatta maatilojen epävarmasta taloustilanteesta"

Maatalouden investointitukea on haettu vilkkaasti Pohjois-Savossa alkuvuonna. Martti Ripaoja
Aku-Pekka Mölsä

Aku-Pekka Mölsä

Maatalouden investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ely-keskukseen tammikuun ja maaliskuun hakujaksoilla yhteensä 156 kappaletta ja avustusta näissä haettiin 6,5 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 vastaavilla jaksolla hakemuksia tuli 146 kappaletta ja haettu avustus oli 5,4 miljoonaa euroa. Hakemusmääriin vaikuttaa osittain se, että Joroinen on liittynyt vuoden 2021 alussa Pohjois-Savoon ja Pohjois-Savon ely-keskus käsittelee tästä eteenpäin myös Joroisen alueen investointitukihakemukset. Vuoden alusta alkaen Joroisista on jätetty kuusi hakemusta.

– Maatalouden investointeihin haettiin tukea yllättävänkin vilkkaasti huolimatta maatilojen epävarmasta taloustilanteesta, pohtii Pohjois-Savon ely-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo.

Eniten hakemuksia tuli työympäristön ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen, yhteensä 43 hakemusta, Ikäheimo lisää.

Energiantuotannon rakentamisen osalta haku on ollut myös vilkasta, yhteensä hakemuksia tuli 20 kappaletta ja niissä haettiin avustusta 1,8 miljoonaa euroa.

Kiinnostus uusiutuvan energian tuotantoa kohtaan on selvästi lisääntynyt maatiloilla. Alkuvuoden hakujaksoille jätettiin kolme avustushakemusta tilatason biokaasulaitosten investointeihin, Ikäheimo summaa.

Lisäksi maatilat hankkivat myös aurinkosähköpaneeleja innokkaasti.

Lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamishankkeisiin haettiin alkuvuodesta yhteensä 2,1 miljoonaa euroa ja hakemuksia tuli 21 eri maatilalta.

Uusia navetoita ei hakemusten joukossa ollut yhtään, vaan kaikki olivat peruskorjausinvestointeja tai pienempiä laajennuksia.

Maidontuotannon sopimustuotanto rajoittaa tällä hetkellä uusien navettojen rakentamista. Lihakarjataloudessa on tällä hetkellä voimassa investointitukikielto lukuun ottamatta emolehmätaloutta. Syynä tähän on maitotilojen määrän vähenemisestä johtuva vasikkapula.

Tukea haettiin myös muun muassa salaojitukseen, tuotantovarastojen ja viljankuivaamojen rakentamiseen sekä kasvihuonetuotannon rakentamisinvestointeihin.

Nuoren viljelijöiden aloitustukia on haettu alkuvuoden aikana Pohjois-Savossa viidelle tilalle, mikä on kohtuullinen määrä. Viime vuoden notkahduksen jälkeen aloitustukia haettaneen tänä vuonna enemmän, Ikäheimo arvioi.

Vain yhdeksän nuorta viljelijää sai aloitustukea Pohjois-Savossa vuonna 2020.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut