Savon Yrittäjät vaatii: 14 päivän lomautusilmoitusaikaa lyhennettävä

Savon Yrittäjät peräänkuuluttaa hallituksen ja viranomaisten nykyistä selvempää ja aikaisempaa ennakointia tietyn alueen tai toimialan rajoitustoimiin. Pohjois-Savon ravintoloita uhkaa sulkeminen 29.3. - 28.4. Paula Pohjamo
Jukka-Pekka Räsänen

Jukka-Pekka Räsänen

Savon Yrittäjät muistuttaa, että Pohjois-Savon ravintoloille esitys ravintolasulun laajenemisesta maakuntaan tuli yllätyksenä.

– Viranomaisten tiedot eivät ole viitanneet ravintolasulun laajenemisesta Pohjois-Savoon, kommentoi Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbélius tiedotteessa.

Pohjois-Savon koronanyrkki on pitänyt tautitilannetta maakunnassa maltillisena eikä suuria tartuntaryppäitä ole ilmoitettu.

– Pahinta työnantajayritysten kannalta on kestämättömän lyhyt varautumisaika uusiin lomautuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tässä tapauksessa työnantaja maksaa palkkaa työntekijöille tekemättömästä työstä kymmenen päivän ajan, mikäli sulku astuu voimaan ensi maanantaina, kritisoi Arbélius.

Savon Yrittäjät vaatii kannanotossaan, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viime kevään viiden päivän ilmoitusaikaan.

– Lyhennetyn lomautusajan pitää koskea kaikkia toimialoja, sillä tulevien kuukausien aikana on odotettavissa lisää rajoitustoimia mahdollisesti myös uusille toimialoille.

Savon Yrittäjät peräänkuuluttaa hallituksen ja viranomaisten nykyistä selvempää ja aikaisempaa ennakointia tietyn alueen tai toimialan rajoitustoimiin.

– Elinkeinon harjoittamisen rajoitukset iskevät suoraan pk-sektorin jo muutoinkin kärsineeseen talouteen. Yritysten on pystyttävä varautumaan ennakolta paremmin, mikä on ollut tähän mennessä erittäin haasteellista jatkuvasti muuttuvien ja toisiaan kumoavien viranomaistiedotteiden perusteella.

– Esimerkiksi ravintolat tilaavat tuoretavarat tavarantoimittajilta hyvissä ajoin tietyn rytmin mukaisesti, huomauttaa Savon Yrittäjien varapuheenjohtaja ja kaupan alan yrittäjä Hannu Raatikainen.

Menetyksiä tulee ravintoloille turhien elintarviketilausten ja tuotehävikin kautta. Koko kaupan alan haasteena ovat ostoennakot ja niiden mahdolliseen rytmittämiseen varautuminen.

Raatikainen korostaa, että yritykset eivät voi muutaman päivän varoitusajalla organisoida koko toimintaansa uudelleen.

– Hallituksen on paremmin ymmärrettävä esityksiensä vaikutukset yritysten toimintaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut