Katupölykausi on alkamassa pian Pohjois-Savossa – Kuopiossa katupölyn torjuntaan kiinnitetään erityistä huomiota

Toistaiseksi katupölyä on ollut Kuopiossa varsin vähän. Arkistokuva. Tuire Punkki

Kaisu Lötjönen

Kevään katupölykausi alkaa pian Pohjois-Savossa. Kuopion kaupunki tiedottaa, että toistaiseksi katupölyä on ollut varsin vähän, koska tiet ovat vielä osittain lumen ja jään peitossa.

Kun lumet sulavat enemmän, autoliikenne alkaa nostaa ilmaan katupölyä.

Pölyisimpiä ovat pääväylien lähialueet. Kuopiossa tällaisia alueita ovat esimerkiksi keskustaan johtavien pääväylien, kuten Tasavallankadun aluen Haapaniemellä ja moottoritien varrella olevat alueet sekä ruutukaavakeskusta.

Kuopiossa pölyntorjuntaa on käynnistetty tällä viikolla aloittamalla katujen suolaus pölyn sitomiseksi. Keskustassa alueiden täsmäpuhdistuksia karkeasta hiekoitusmateriaalista aloitetaan heti, kun olosuhteet sen sallivat.

Katupölyn määrään vaikuttavat ratkaisevasti sääolosuhteiden vaihtelut ja pölyntorjuntatoimien eteneminen. Pitoisuudet ovat tyypillisesti korkeimmillaan kuivina, aurinkoisina päivinä. Pölypitoisuudet voivat kohota myös, kun on yöpakkasia ja tyyntä.

Kuopiossa katupölyn torjuntaan on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota muun muassa tehostamalla ennakoivaa pölyntorjuntaa käyttämällä suolaliuosta, joka sitoo pölyä niin, että se ei nouse ilmaan liikennevirran seurauksena. Lisäksi katujen puhdistusta likaisesta lumesta ja jäästä on tehostettu ja katujen puhdistusta hiekoitussepelistä ja hiekasta on aikaistettu ja tehostettu. Myös uutta puhdistuskalustoa on otettu käyttöön. Näillä toimenpiteillä on saatu tehostettua katupölyn torjuntaa, mikä on näkynyt myös alhaisempina pölypitoisuuksina ja lyhyempinä pölyävinä jaksoina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut