Vedenpinnat ovat Pohjois-Savossa tavanomaista korkeammalla – jään paksuus osin heikkoa

Kaisu Lötjönen

Vedenpinnat ovat Pohjois-Savossa tällä hetkellä tavanomaista korkeammalla, kertoo Pohjois-Savon ely-keskus.

Esimerkiksi Kallaveden vedenpinta on 14 senttimetriä yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon.

Konnuksen tulvakanava on jo avattu ja Naapuskosken säännöstelypato avataan maanantaina. Ely-keskus varoittaa jäiden heikkenemisestä erityisesti Hartikansalon itäpuolisissa salmissa Naapuskosken yläpuolisella vesialueella. Juoksutuksen aloittaminen ei aiheuta nopeaa vedenpinnan alenemista Kallavedessä.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 37 senttimetriä yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi, Iisvesi ja Hankavesi ovat edelleen noin 15 cm ajankohdan keskimääräisten lukemien yli

Iisalmen reitillä sulaminen ei vielä näy Onkiveden ja Poroveden vedenpinnoissa tai virtaamissa. Juoksutukset ovat toistaiseksi olleet pieniä, mutta tilanne on juuri muuttumassa. Todennäköisesti aloitetaan runsaampi juoksutus ja vedenpintoja alennetaan 20 - 30 cm.

Koko Pohjois-Savossa on tavallista runsaampi lumipeite. Eniten lunta on Vieremä-Sonkajärvi-Rautavaara -alueella.

Jäätilanne on vaihteleva ajoittain kireistä pakkasista huolimatta. Runsaat lumisateet ovat painaneet vettä jään päälle ja jäätilanne on vaihteleva myös pienissä järvissä. Ely-keskuksen mukaan uveavantoja syntyy todennäköisesti yleisesti lumen painamana. Viralliset mittaustiedot jään paksuudesta Pohjois- Savossa ovat 50-60 senttimetriä.

Jäät ovat paksuuntuneet selvästi maaliskuun aikana, mikä viittaa jään päälle nousseen veden jäätymiseen kohvajääksi. Jääpeite on kevään edistymisen myötä heikkenevä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut