Kansallisooppera ja tietokonefestivaali Assembly etsivät uutta digitaidetta kilpailulla

Kansallisooppera ja -baletti etsii tietokonefestivaali Assemblyn kanssa uutta digitaidetta kilpailulla. Anton Sucksdorff
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Kansallisooppera ja -baletti ja tietokonefestivaali Assembly lanseeraavat kilpailun uudenlaisen digitaiteen luomiseksi. Konseptikilpailun voittajaidealla pyritään rikastuttamaan Kansallisoopperan päänäyttämöllä vuonna 2022 ensi-iltansa saavaa sirkusaiheista teosta.

Kilpailu etsii ratkaisuja siihen, miten live-esityksestä tehdään entistä kokonaisvaltaisempi. Kilpailun yhtenä keskeisenä ideana on kääntää näkökulma lavalta yleisöön ja lähteä luomaan elämystä katsomosta käsin. Avoimeen kilpailuun haetaan konsepti-idealla sekä tiimillä.

Tehtävänanto liittyy Kansallisoopperan vuonna 2022 ensi-iltansa saavaan sirkusaiheiseen päänäyttämöteokseen, jota rikastetaan immersiivisillä ja interaktiivisilla elementeillä.

– Digitaalinen kehitys ja tekniset innovaatiot tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia taiteelle. Immersiivisessä taiteessa on runsaasti yhtymäkohtia pelitaiteeseen. Pelit ovat järjestelmiä, joiden merkitys syntyy vasta, kun pelaaja kokee ne. Samalla tavalla immersiivinen teos avautuu, kun sen kokija pääsee sisään teoksen maailmaan, Opera Beyond -hankkeen projektipäällikkö Annastina Haapasaari selventää.

Konsepteista parhaat etenevät finaalivaiheeseen, jossa finalistit esittelevät ideansa syksyllä Assemblyn päälavalla. Palkintoraati valitsee voittajan.

– Visiossani näemme Assemblyssa ensimmäistä kertaa vaikkapa lentäviä hologramminorsuja, oopperamusiikkia ja sirkustemppuja. Sähäkät yhteydet ja uudenlainen teknologia tuovat nyt myös perinteisempään taiteeseen ihan uudenlaisia ratkaisuja. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Assembly-tapahtuma tarjoaa alustan, jossa diginikkarit, koodarit, pelinkehittäjät, insinöörit ja 3D-graffarit voivat innostua, oppia toisiltaan ja koetella rajoja, Assemblyn toimitusjohtaja Lassi Nummi jatkaa tiedotteessa.

Assembly on Telian omistama digitaalisen kulttuurin tietokonefestivaali.

Konseptikilpailu on osa Kansallisoopperan monivuotista Opera Beyond -kehityshanketta.

– Kansallisoopperan ja Assemblyn yhteistyössä on huikeaa potentiaalia. Toivomme, että open callin kautta uusi, ennakkoluuloton sukupolvi innostuu jättämään jälkensä taiteelliseen sisältöömme, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut