Pohjois-Savon koronanyrkki: Virusmuunnoksista huolimatta alueellinen tilanne rauhallinen, vain muutama potilas sairaalahoidossa

Koronaviruksen näytteenottopisteitä Kuopion yliopistollisella sairaalalla. Arkistokuva. Tuire Punkki

Kaisu Lötjönen

Koronavirustilanne Pohjois-Savossa on rauhallinen, toteaa Pohjois-Savon alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä eli ns. koronanyrkki.

Nyrkin mukaan viruksen ilmaantuvuus on jatkanut laskua ja aikaisemmin todetuista ryvästymistä ei ole lähtenyt suuria jatkotartuntaketjuja.

Pohjois-Savossa sairaalahoidossa on tällä hetkellä vain muutama koronaviruspotilas, tehohoidossa ei ole Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin potilaita.

Nyrkki kuitenkin muistuttaa, että pääsiäisen ajan matkailun mahdollinen vaikutus epidemiatilanteeseen selviää lähiviikkojen aikana.

Pohjois-Savossa jatketaan epidemian perustasolla, mutta kiihtymisvaiheen maskisuositus on yhä voimassa. Lisäksi etätyötä kehotetaan tekemään aina kun se on mahdollista, sekä suojaamaan erityisesti ikääntyneitä ja riskiryhmään kuuluvia.

Pohjois-Savossa kiertää tällä hetkellä useita eri koronaviruksen muunnoksia.

Koronanyrkin mukaan uusien virusmuunnosten leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin aiemmin esiintyvän koronaviruksen tarttumista.

Koronavirus tarttuu tehokkaasti varsinkin pitkäkestoisessa lähikontaktissa, joten jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Koronanyrkki muistuttaa, että koska riskiryhmien rokotukset ovat vielä kesken, koronatestiin hakeutuminen pienissäkin oireissa on äärimmäisen tärkeää, koska vain sillä tavalla saadaan katkaistua tartuntaketjut.

Epidemiatilanteessa on ensisijaisen tärkeää myös edelleen vähentää lähikontakteja etenkin riskiryhmiin kuuluvien kanssa.

Pohjois-Savon koronanyrkki kokoontuu aina maanantaisin tarkastelemaan alueellista epidemiatilannetta. Itä-Suomen aluehallintovirasto päättää erikseen kokoontumisrajoituksista ja hallitus ravintoloihin kohdistuvista rajoituksista.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut