Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Sukeltaja jäänyt kaivokseen – viranomaiset selvittävät turmaa

Laitesukeltajan epäillään menehtyneen sukellusonnettomuudessa Pieksämäellä Montolan kaivoksen sukelluspaikalla tiistaina.

Pelastuslaitos ja poliisit hälytettiin paikalle iltapäivällä. Ensitietojen mukaan yksi sukeltaja, keski-ikäinen mies, oli jäänyt erittäin syvälle kaivokseen.

Hänen sukellusparinsa pääsi ylös ja hänet toimitettiin sairaalaan hoitoon. PIntaan asti päässyt sukeltaja oli tullut pintaan hälyttämään apua niin, että hänen epäiltiin nousseen sukelluksista liian nopeasti. Hänet vietiin siksi painekammiohoitoon Turun yliopistolliseen sairaalaan, jossa sijaitsee valtakunnallinen ylipainehappihoitokeskus.

Ensitietojen mukaan paikalla oli ollut vain kaksi sukeltajaa. Toistaiseksi tiedossa ei ole tarkemmin, mitä paikalla tapahtui ja mistä sukeltajat olivat. Ensitietojen mukaan molemmat sukeltajat olivat kuitenkin harrastuksessaan kokeneita.

Montolan kaivoksella käy sukeltajia muun muassa Pieksämäen, Kuopion ja Varkauden sukellusseuroista, mutta myös muualta ympäri Suomen ja välillä myös ulkomailta.

Montolan kaivos on entinen kalkkikaivos, jonka käyttö kaivoksena loppui 1970-luvulla. Kaivos täyttyi sen jälkeen pohjavedellä.

Kaivoksella sukeltaminen oli pitkään kiellettyä, koska alueella sijaitsi Pieksämäen vedenottamo. Kaivoksella sukellettiin silti kielloista huolimatta.

Kun vedenottamotoiminta kaivoksella loppui, sukeltaminen on ollut siellä sallittua vuodesta 2016.

Kaivos on syvyytensä vuoksi vaativa sukelluskohde. Aiemmin 2000-luvulla paikalla on menehtynyt kaksi sukeltajaa. He menehtyivät vuosina 2008 ja 2013.

Lisäksi kaivokselta on toimitettu useita sukeltajia sairaalahoitoon sukeltajan taudin takia.

Sukeltajan taudilla tarkoitetaan tilaa, jossa sukelluksen aikana hengityskaasun typpeä tai heliumia liukenee liikaa elimistöön. Kaasut voivat elimistöstä poistuessaan eli sukeltajan tullessa syvästä pintaa kohden aiheuttaa iho-oireita, kipua ja jopa keskushermoston häiriön.

Pelastuslaitoksen pelastussukeltajien normaali sukellustoiminta ei ulotu niin syvälle, että pelastussukeltajat voisivat sukeltaa avuksi Montolan kaivoksen syvimpiin kohtiin.

Tiistaina viranomaiset pyysivät avuksi tekniikkasukeltajia, joilla on osaaminen ja laitteisto auttaa viranomaisia vaativalla etsintätehtävällä. Poliisi lopetti tapauksesta tiedottamisen, kun virka-aika tiistaina päättyi, ja ilmoitti etsintöjen kestävän ainakin, mutta mahdollisesti jopa päiviä.

Uutista on päivitetty etsinnän edetessä.