Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KYS tehnyt ensimmäisen aivoleikkauksen robotilla – puolen miljoonan investoinnille on luvassa paljon töitä

Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) on tehnyt historiansa ensimmäisen robottiavusteisen neuroleikkauksen. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri tiedotti asiasta keskiviikkona.

Toimenpiteessä KYS asensi potilaan aivoihin syväaivoelektrodit epilepsiakirurgisia mittauksia varten. Apuna oli noin puoli miljoonaa euroa maksanut Rosa-leikkausrobotti.

Robotti hankittiin KYSiin erityisesti epilepsialeikkauksia varten. Laitteen avulla aivojen syviin osiin päästään pienten reikien kautta turvallisemmin, tarkemmin ja nopeammin kuin aiemmin.

KYS vastaa epilepsian leikkaushoidoista Suomessa yhdessä Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa. Arvion mukaan uudella robotilla tullaan Kuopiossa tekemään vuosittain 50–60 leikkausta, joista noin 30 on epilepsiakirurgiaa.

Muita robotin käyttökohteita ovat muun muassa aivokoepalan ottaminen kasvaimesta tai muutoksesta, Parkinsonin taudin ja muiden liikeratahäiriöiden syväaivostimulaatiohoidot sekä tähystyksessä tehtävät aivoleikkaukset.

KYSin apulaisylilääkäri Mikael Fraunberg näkee robotilla potentiaalia myös selkäleikkauksissa.

– Robotti on kirurgin nopea ja väsymätön apukäsi. Robotilla ei ole mekaanisia rajoitteita ja sillä on alle millimetrin tarkkuus kaikessa toiminnassa. Käyttäjälleen Rosa-robotti sallii vapautta, kuten käsivarren ohjaamisen ihmisen kädellä, Fraunberg kuvailee.

Yhä useampi pääsee leikattavaksi Kuopiossa – kohde etsitään lukuisilla syvälle aivoihin työnnettävillä puikoilla