”Liito-oravaa ei saa satuttaa, vangita tai vahingoittaa”

Aada Korhonen halusi tutustua liito-oravien elämään. Sari Turkka

Juha Somerla, Aada Korhonen

Suonenjokelaisen Aada Korhosen luontosuhdetta kutittavat erityisesti liito-oravat, nuo siipikurret, metsien batmanit ja harmaat henget. Tuo mystinen liitelijä ja tikutaku on saanut usein Korhosen tarttumaan värikyniin niitä kuvatakseen. Liito-oravan mystisyys on saanut suomalaiset loihtimaan ihka uuden sananlaskunkin: ”Kuu liito-oravasta kesään, puolikuuta koronasta.”

Aada Korhonen muistuttaa, että liito-oravaa pitää suojella tinkimättömästi.

– Sitä ei saa satuttaa, vangita tai vahingoittaa. Valitsin liito-oravan lehtijuttuun sen vuoksi, koska se on tosi kiinnostava ja sitä on mukava katsella, eikä vähiten sen vuoksi, että se on uhanalaisluokitukseltaan vaarantunut, Aada Korhonen kertoo.

Liito-orava syö pähkinöitä, käpyjä, männynsilmuja ja vuosikasvaimia. Liito-oravalla on liitopoimu, joka on etu- ja takaraajojen välissä. Liito-poimun avulla sen onnistuu lentää jopa yli 50 metrin loikkia.

Liito-oravanaaras painaa 150 grammaa ja uros vähän vähemmän eli 125 grammaa. Kesällä se syö ravinnokseen lehtiä, talvella norkkoja. Suomessa sen levinneisyysalue on Kokkola–Kuusamo-linjan eteläpuolinen alue.

– Minusta tosi hienoa ja ainutlaatuista on se, että l. Hännällä ohjaamalla se onnistuu väistämään tiheitä oksistoja, Korhonen kertoo.

Lisääntymispaikoiksi liito-oraville käyvät myös pesäpöntöt.

– Ei avohakkuille, julistaa Aada Korhonen terävin äänenpainoin liito-oravien luontaisia pesimispaikkoja suojellakseen.

Hakkuiden lisäksi liito-oravaa uhkaavat myös silloin tällöin huuhkajat, viirupöllöt, näätä haukka, ja jopa kissat.

– Minä toivon pitkää lentoa liito-oraville Suomen sinisen taivaan alla, Korhonen päättää.

Jutun on kirjoittanut yhdessä suonenjokelaisen Sammalselän koulun neljäsluokkalainen Aada Korhonen ja hänen opettajansa Juha Somerla.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut