Kahden maakunnan yhteinen uusi omistajavaihdospalvelu vauhdittaa yrityskauppoja Itä-Suomessa – "Yrityksen arvo yleensä lähtee nousuun, kun fokus kohdistetaan oikeisiin asioihin ja arvoa mitataan säännöllisesti"

Noin viidennes tähän mennessä vastanneista 556 yrittäjästä kertoo harkitsevansa yrityksen alasajoa, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kertoo. Juha Poutanen
Aku-Pekka Mölsä

Aku-Pekka Mölsä

Pohjois-Karjalassa pari vuotta pyörinyt Jatkis-omistajavaihdospalvelu laajentuu Pohjois-Savon maakuntaan. Kyseessä on vasta toinen ylimaakunnallinen omistajavaihdospalvelu Suomessa.

– Saamme käyttöömme Business Joensuun ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien koeponnistetut toimitavat ja työkalut ja voimme auttaa uusilla konsepteilla sekä yritystään myyviä että ostokohteita etsiviä yrityksiä, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Palvelua operoivat Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Business Joensuu sekä kehitysyhtiöt ja Pohjois-Savon puolella Savon Yrittäjät.

Tiimit toimivat Kuopiossa ja Joensuussa ja tämän lisäksi yhteistyöverkostoon kuuluu yksityisiä asiantuntijoita lakitoimistoista ja yrityskonsultointia tekevistä yrityksistä.

Tärkeä osa verkostoa ovat myös kuntien ja kehitysyhtiöiden yritysneuvojat, joilla on ajantasainen kontaktipinta yrityksiin.

– Verkostossa on tämän yhteistyön voima, sanoo molemmissa maakunnissa toimiva projektipäällikkö Jan Kontiainen, jolla on pitkä kokemus yritystoiminnasta ja toteutuneista yrityskaupoista.

Pohjois-Karjalassa saavutetut tulokset ovat vakuuttavia.

– Hankkeeseen osallistuminen on selvästi parantanut mahdollisuutta saavuttaa yrityskauppa tai omistajavaihdos. Viime vuonna joka kymmenes työpajatoimintaan osallistuneista oli mukana yrityskaupassa jo saman vuoden aikana, Kontiainen sanoo.

– Tärkeää on valmistautuminen ajoissa. Yrityksen arvo yleensä lähtee nousuun, kun fokus kohdistetaan oikeisiin asioihin ja arvoa mitataan säännöllisesti.

Savon Yrittäjien meneillään oleva yrityksille suunnattu koronakysely kertoo, että kiinnostusta omistajavaihdoksiin on. Mittaushetken reilusta sadasta yrityskauppoja tavoittelevista yrityksistä 12 prosenttia tähtää yrityksensä myyntiä seuraavan kahden vuoden aikana ja 19 prosenttia seuraavien 3–5 vuoden aikana.

Hyvissä ajoin suunnitelluilla omistajavaihdoksilla estetään tarpeettomat yritysten alasajot.

– Noin viidennes tähän mennessä vastanneista 556 yrittäjästä kertoo harkitsevansa yrityksen alasajoa, Aikio-Tallgren kertoo.

Näistä 16 prosenttia kertoo lopettamisuhasta kuluvan vuoden aikana ja peräti 53 prosenttia kahden seuraavan vuoden aikana.

Aikio-Tallgrenin mukaan nyt on tärkeä tarttua sellaisiin yrityksiin, joissa on realisoitavia toimintoja, osaamista tai kiinteää omaisuutta ja joiden liikeidea on edelleen toimiva.

Suurin lopettamisen syy on vastaajien mukaan yrittäjän ikä ja eläköityminen. Yritykset voivat olla hyvinkin kannattavia, mutta ongelmana on ostajien löytyminen.

– Tähän tarpeeseen Savon Jatkis palvelu pystyy vastaamaan luomalla aktiivista yrityskauppakulttuuria ja ostajien ja myyjien verkostoa, toteaa Jan Kontiainen.

Savon Jatkiksen toiminnan rahoittavat tänä vuonna kaikki Pohjois-Savon kunnat, Pohjois-Savon liitto sekä Savon Yrittäjät.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut