Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kysely: Jo pelkät suunnitelmat liikkumisrajoituksista ehtivät aiheuttaa harmia, vaikka rajoitukset eivät koskaan toteutuneetkaan

Yrityksille aiheutui vaikeuksia hallituksen liikkumisrajoitusvalmisteluista, kertoo Kauppakamarien kysely.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista Pohjois-Savon yrityksistä kokee, että liikkumisrajoitusten valmistelu sekä siihen liittyvä viestintä aiheuttivat maaliskuussa yrityksissä huolta ja epävarmuutta sekä heikensi liiketoimintaa.

– Yritykset kokivat, että hallituksen impulsiivinen toiminta vaikutti yritysten liiketoimintaan sekä aiheutti ylimääräistä suunnittelutyötä, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kommentoi tiedotteessa.

Koko maassa kyselyyn vastanneista Kauppakamarien jäsenyrityksistä yli puolet (55,5 prosenttia) vastasi, että hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset haittasivat liiketoimintaa. 5,5 prosenttia vastanneista ehti jopa käynnistää lomautukset tai yt-neuvottelut. 17 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn liikkumisrajoituskeskustelun perusteella.

Hallitus perui liikkumisrajoituksia koskevan esityksensä eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella. Perustuslakivaliokunnan mukaan suunnitellut rajoitukset olivat perustuslain vastaisia.

Kyselyn mukaan yritysten luottamus talouden elpymiseen on palaamassa. Puolet kyselyyn vastanneista pohjoissavolaisyrityksistä kokee, että liikevaihto pysyy ennallaan tai jopa kasvaa seuraavan kahden kuukauden aikana. Sama suunta näkyy henkilöstötarpeissa, sillä kolme neljästä vastaajasta ennakoi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan tai kasvavan.

Yli viidennes näkee, että koronapandemia on muuttanut toimintaympäristöä ja markkinoita, mikä näkyy siinä, että markkinaosuuksien uskotaan muuttuvan merkittävästi toimijoiden kesken. Noin 17 prosenttia vastaajista ennakoi toimialansa henkilöstömäärän vähenevän aiemmin ennakoitua enemmän.

– Yrityksissä uskotaan jo vahvemmin kasvuun. Vanhaan normaaliin ei palata, vaan etätyö ja digitalisaatio lisääntyvät. Tämä lisää vaatimuksia johtamistyön ja henkilön osaamisen kehittämiselle. Yrityksissä tulee panostaa vahvasti työnantajamielikuvaan ja johtamiseen onnistuakseen rekrytoinneissa sekä yrityksen kehittymisessä, Savolainen sanoo.

Kauppakamarien kysely tehtiin 27.4.2021. Kyselyyn vastasi Pohjois-Savosta 109 kauppakamarien jäsenyritystä. Koko maassa vastaajia oli 2 338.

Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu vuonna 2020 16.–17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6, 23.6, 2.9, 8.10, 1.12 ja vuonna 2021 2.2 ja 16.3.