Vessasta löytyi koulu-uhkaus – Poliisi: Ei akuuttia vaaraa, mutta viestit tutkitaan aina

Juhani Ahon koulussa on panostettu erityisopetukseen. Tarja Tikkanen

Asta Tenhunen

Juhani Ahon koulusta Iisalmesta löytyi keskiviikkona uhkausviesti. Poliisin mukaan uhkaus oli kirjoitettu koulun vessan käsipyyhetelineeseen, josta se oli myöhemmin pyyhitty pois. Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuka viestin oli pyyhkinyt pois.

Useat oppilaat olivat kuitenkin ehtineet nähdä uhkausviestin ennen kuin se oli poistettu telineestä.

Uhkaus kohdistui kouluun tietylle päivälle ensi viikolla.

Oppilaat kertoivat asiasta rehtorille. Poliisille tieto tapauksesta tuli kello 16:n jälkeen.

Poliisin mukaan koulunkäynti Juhani Ahon koululla voi jatkua normaalisti. Poliisi selvittää asiaa ja ilmoittaa, jos asiassa annetaan muita ohjeita. Uhkaus ei koske lähipäiviä, joten poliisilla on aikaa selvittää, miksi pelotteluviesti oli kirjoitettu taas tällä kertaa yhteen paikkaan.

Aiemmin vastaavia viestejä selviteltiin Kuopiossa ja Iisalmessa viime syksynä. Kaikki niistä osoittautuivat ajattelemattomaksi pilailuksi tai kiusanteoksi. Silloin tapauksia oli useita perättäin muutaman kuukauden aikana.

– Tässä vaiheessa uhka-arvio on matala. Kouluun voi tulla normaalisti. Poliisi selvittää, mistä asiassa on kyse ja päivittää tarvittaessaan arviota asiasta, rikoskomisario Tuomo Lepola Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Poliisi suhtautuu aina vakavasti näihin kirjoituksiin.

Lepolan mukaan uhkausviestit voivat olla nuorten pilailua, mutta joskus myös merkki esimerkiksi nuoren muusta oireilusta. Aiemmissa vastaavissa tapauksissa nuoria on ohjattu esimerkiksi sosiaalitoimen avun piiriin tai autettu heitä löytämään muuta tukea tai harrastetta.

Poliisi pyytää uhkausviestin kirjoittaa ilmoittautumaan itse rehtorille tai poliisille asian selvittämiseksi ennen kuin tapauksen selvittely aiheuttaa enempää harmia ja pahaa mieltä.

Poliisi pyytää myös muita asiasta tietäviä kertomaan havaintonsa koulun rehtorille, omalle opettajalle tai poliisille esimerkiksi vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

Poliisi voi kirjata tapauksesta rikosilmoituksen esimerkiksi nimikkeellä perätön vaarailmoitus tai laiton uhkaus. Poliisi ottaa tapauksen käsittelyssä huomioon, jos viestin kirjoittaja ilmoittautuu itse ja siten nopeuttaa asian käsittelyä.

Pahimmillaan pelotteluviestistä voi joutua maksamaan korvauksia aiheuttamistaan vahingoista. Jos tapauksen aiheuttaman harmin yrittää perua ilmoittautumalla itse poliisille, poliisin mukaan asiaa selvitellään aina yhteistyössä niin, ettei kellekään koituisi tapauksen jälkipyykistäkään pitkäkestoista harmia.

Juhani Ahon koululta ei haluttu kommentoida tapausta mitenkään keskiviikkona.

Poliisi selvitti Iisalmen koulu-uhkaukset – kaksi ilkivaltaista tekoa veivät poliisin aikaa vakavimmilta töiltä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut