Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pohjois-Savon taloyhtiöistä vasta harva on siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen rekisteriin – "Ilman ammatti-isännöintiä toimivien pienten taloyhtiöiden tulee hoitaa itse oman osakeluettelonsa siirto"

Pohjois-Savossa sijaitsevista asunto-osakeyhtiöistä vasta pieni osa on siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään, kertoo Maanmittauslaitos tiedotteessaan.

Maakunnassa on yhteensä 3 700 asunto-osakeyhtiötä, joista noin 50 eli runsas prosentti on hoitanut asian. Kuopiossa sijaitsevista taloyhtiöistä 30 on tehnyt siirron.

– Ilman ammatti-isännöintiä toimivien pienten taloyhtiöiden tulee hoitaa itse oman osakeluettelonsa siirto. Käytännössä siirron tekee tällöin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai asukasisännöitsijä verkossa toimivassa siirtopalvelussa, kertoo Maanmittauslaitoksen kirjaamispäällikkö Saija Korhonen.

Isännöintiyritykset hoitavat siirron asiakastaloyhtiöiden osalta sitten, kun tietojärjestelmien rajapinnat toimivat. Siirto on maksuton vuoden 2023 loppuun saakka ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään on pakollista ja koskee kaiken kokoisia taloyhtiöitä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkaat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja pääsevät eroon paperisista osakekirjoista, mikä helpottaa esimerkiksi asuntokauppaa.

Taloyhtiön hallituksen pitää tehdä päätös osakeluettelon siirtämisestä Maanmittauslaitokselle. Osakeluettelon on oltava taloyhtiön voimassa olevan yhtiöjärjestyksen mukainen.

Virheelliset ja puutteelliset tiedot tulee selvittää ja korjata, ja tarvittaessa on tehtävä yhtiöjärjestyksen muutos ja vietävä se kaupparekisteriin.

– Kiinteistöliitto neuvoo taloyhtiöitä yhtiöjärjestysten muutoksia koskevissa asioissa, sanoo Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtaja Piia Moilanen.

Lisäksi kaupparekisterissä tulee olla ajantasaiset tiedot taloyhtiön hallituksen puheenjohtajasta ja mahdollisesta isännöitsijästä.

Siirron jälkeen taloyhtiön velvoite ylläpitää osakeluetteloa ja selvittää omistajavaihdostilanteita päättyy. Taloyhtiö saa jatkossa tiedot huoneistotietojärjestelmästä.