Paikoillenne, valmiit, rokota! – kokosimme tiedot, joita tarvitset suunnatessasi massarokotuksiin Kuopio-halliin

Kuopio-halli on varattu kokonaan koronarokotusten antamiseen. Kuvassa näkyy rokotuspisteitä, joista rokotetut siirtyvät juoksurataa pitkin uloskäynnille. Juha Poutanen
Sanni Hakkarainen

Sanni Hakkarainen

Missä ja milloin rokotetaan?

Kuopio-hallissa, osoitteessa Opistotie 4.

Massarokotukset alkavat maanantaiaamuna 10. toukokuuta kello 10. Muina arkipäivinä rokotuksia annetaan kello 8–15.

Tällä viikolla tiloja on testattu pienillä rokotusryhmillä. Rokotuksia on annettu esimerkiksi terveydenhuollon kesätyöntekijöille, jotka menevät kesäksi muille paikkakunnille sellaisiin työtehtäviin, joihin THL:n rokotusjärjestyksen mukaan tulee saada koronarokotus.

Keitä rokotetaan?

Ensimmäisenä Kuopio-hallilla rokotetaan yli 63-vuotiaita sekä 16–69-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Torstaina kaupunki päätti hiljentyneen kysynnän vuoksi laajentaa ikähaarukkaa niin, että nyt rokotusajan voivat varata kaikki 60 vuotta täyttäneet henkilöt sekä 16–69-vuotiaat riskiryhmäläiset.

Yli 70-vuotiaat riskiryhmäläiset on jo pääasiassa rokotettu. Jos tähän ryhmään kuuluva ei ole rokotetta vielä ottanut, voi hän edelleen varata ajan.

Kuopio-hallilla sisään tullessa rokotettavia muistutetaan koronaturvallisuudesta. Juha Poutanen

Saavu paikalle vain hieman ennen omaa rokotusaikaasi.

Millä rokotetaan?

Kaupungin tiedotteissa lukee, mitä rokotteita on milloinkin käytössä.

Nyt käytössä on PfizerBiontechin ja Modernan rokotteita. Molemmat näistä ovat mRNA-rokotteita, eikä niiden väliltä voi valita. Näillä näkymin hallille ei ole tulossa Astra Zenecaa.

Kuinka varaan ajan rokotukseen?

Aika koronarokotukseen varataan samalla lailla kuin tähänkin mennessä Kuopiossa, eli puhelimitse tai sähköisesti. Käytössä ovat erilliset puhelinlinjat yli 60-vuotiaille henkilöille ja 16–69-vuotiaille riskiryhmäläisille.

Paina mieleesi rokotuspisteesi numero, joka ilmoitetaan ajanvarauksen yhteydessä.

Ajanvaraustiedot löytyvät täältä. https://www.kuopio.fi/koronarokotukset

Miten varaudun rokotukseen?

Ota mukaasi Kela-kortti tai muu henkilöllisyystodistus ja käytä maskia. Pue yllesi sellainen vaatetus, josta saat helposti olkavarren paljaaksi.

Pääset sisälle Hatsalan koulun puoleisista päätyovista.

Mitä minun tulee huomioida, kun saavun Kuopio-hallille?

Saavu paikalle vain hieman, noin kymmenen minuuttia, ennen omaa rokotusaikaasi ruuhkien välttämiseksi.

Ilmaiset pysäköintipaikat sijaitsevat Kuopio-hallin Hatsalan koulun puoleisella hiekkakentällä.

Opasteet ohjaavat rokotukseen saapuvia halliin Karjalankadun risteyksestä lähtien. Yhtäläinen opastus jatkuu myös hallin sisällä. Koronarokotuspisteen opasteet tunnistat ruiskun ja sydämen kuvasta.

Kuopio-hallin Karjalankadun puoleisen päädyn kevyen liikenteen väylä on suljettu purkutyömaan vuoksi. Keskustasta päin tuleva kevyt liikenne ohjataan tienvarsiopastein Hatsalan päädyn sisäänkäynnille.

Kuinka etenen rokotuspisteille?

Kuopio-halliin pääset sisälle Hatsalan koulun puoleisista päätyovista. Hallin normaali pääsisäänkäynti toimii uloskäyntinä, ja siitä ei pääse sisään.

Hallissa on yhteensä kaksikymmentä rokotuspistettä. Olet saanut tietää rokotuspisteesi numeron varatessasi aikaa. Opasteet näyttävät, kummalla puolella hallia rokotuspisteesi sijaitsee.

Sisälle astuessasi näet kaksi infopistettä, joista voit pyytää apua tai ohjeita tarvittaessa.

Rokotuspisteiden edessä on tuoleja, joilla voit odottaa vuoroasi. Jos tuolit ovat täynnä, voit odottaa niiden vapautumista esimerkiksi hallin keskiosassa tai sisäänkäynnin lähellä. Paikalla on vartijoita, jotka tarvittaessa ohjaavat rokotettavia.

Jos ihmiset saapuvat ohjeiden mukaisesti hieman ennen rokotusaikaansa, tungosta ei pitäisi syntyä.

Sisään tullessa apua voi kysyä infopisteeltä. Juha Poutanen

Mitä tapahtuu rokottamisen jälkeen?

Rokottamiseen on varattu kymmenen minuutin aika.

Rokotuskopit ovat läpikuljettavia, eli niistä poistutaan hallin ulkolaidan juoksuradalle. Täältä on edelleen opastus kohti uloskäyntiä, eli Kuopio-hallin normaalia pääovea.

Rokotusjärjestelyistä vastaava sairaanhoitaja Marika Lahdenmäki esittelee rokotuspistettä. Juha Poutanen

Miten otan koronaturvallisuuden huomioon?

Huolehdi käsihygieniasta ja käytä hallissa kasvomaskia. Pidä koronasuositusten mukainen yli kahden metrin etäisyys kanssaihmisiin.

Poistuessasi maskin voit jättää sille varattuun jätepisteeseen uloskäynnin jälkeen.

Rokottamisen jälkeen matka jatkuu juoksurataa pitkin uloskäynnille. Kuvassa vasemmalta sairaanhoitaja Marika Lahdenmäki, ylilääkäri Pauliina Sulku, Kuopio-hallin työnjohtaja Seppo Happonen sekä Kuopion kaupungin viestintäasiantuntija Ville Titoff. Juha Poutanen

Muuta

Tällä hetkellä Kuopio-hallissa voidaan rokottaa päivässä 760 henkilöä. Paikalla on kerrallaan keksimäärin neljäkymmentä henkilökunnan jäsentä.

Paikalla on ensiapupiste ja opastavaa henkilökuntaa. Hallin WC-tilat sijaitsevat lähellä uloskäyntiä. Pukukoppikäytävään on pääsy vain henkilökunnalla.

Uloskäyntiaulassa voit vaikka ottaa rokotusreissun päätteeksi selfien Rakkaudella rokotettu -kyltin edessä. Kuvassa vasemmalta ylilääkäri Pauliina Sulku, sairaanhoitaja Marika Lahdenmäki ja Kuopion kaupungin viestintäasiantuntija Ville Titoff. Juha Poutanen

Lähteet: Kuopion kaupunki, ylilääkäri Pauliina Sulku.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut