Jäät lähtivät Kallavedestä perjantaiaamuna

Kuopion matkustajasatamankin edusta lainehtii taas sulana. Paula Pohjamo

Asta Tenhunen

Kallavesi vapautui jäistä perjantaiaamuna, kun Kuopion matkustajasataman edustalla viimeiseen asti sinnitellyt jääalue suli.

Kuopion satamapäällikön mukaan virallinen jäidenlähdön aika tänä vuonna oli 7. toukokuuta kello 5.30.

Useina vuosina Kallavesi on vapautunut jäistä, kun kauempana selällä ollut jäälautta on hajonnut, mutta tänä vuonna pisimpään pintansa piti Icemarathon-tapahtuman takia jäädytetty alue. Satamapäällikkö Sami Lehtosen mukaan jäätä oli luisteluradan kohdalla järvellä niin pitkään, että se jo esti sataman käytön liikenteelle.

Sateiset päivät saivat kuitenkin jään haurastumaan. ja sulamaan pois.

Kallaveden pinta on nyt korkealla ja veteen on huuhtoutunut rannoiltakin roskia. Satamapäällikkö varoittaa vesille lähteviä uppotukeista ja kelluvista roskista.

Viikonloppuna sää on vielä kolea, mutta ensi viikon lämpimien päivien uskotaan saavan veneilykaudenkin alkamaan Kuopiossa.

Viime vuonna jäät lähtivät Kallavedestä 26. huhtikuuta.

Kallaveden jäätilannetta on seurattu vuodesta 1822 alkaen. Jäinen ajanjakso on selvästi lyhentynyt eli järvi jäätyy aiempaa myöhemmin ja vapautuu jäistä aiemmin.

Vuosien väliset erot ovat kuitenkin isoja.

Ennätyksellisen aikaisin jäät lähtivät Kallavedestä vuonna 2014, jolloin jäät lähtivät 22. huhtikuuta. Huhtikuussa jäät lähtivät myös vuosina 2015, 2019 ja 2020.

Toukokuun alkupäivien jäidenlähtö on sen sijaan tavallisempaa.

1800-luvun lopulla puolestaan oli useita vuosia, jolloin jäät lähtivät Kallavedestä vasta kesäkuun alussa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut