Kuopion keskustassa alkaa arkeologinen kaivaus: Tavoitteena selvittää, mitä kirkoista ja haudoista on jäljellä

Piispanpuistossa on muistomerkki Kuopion toiselle ja kolmannelle kirkolle. Muistomerkin mukaan vuonna 1639 valmistunut Kuopion toinen kirkko paloi salaman sytyttämänä 1718. Kolmas kirkko valmistui 1730 ja se purettiin 1817. Matias Honkamaa
Iida Tiihonen

Iida Tiihonen

Kuopion Piispanpuistossa aloitetaan arkeologiset tutkimukset ensi maanantaina 17. toukokuuta, Kuopion kaupunki tiedottaa.

Puistossa tehdään muinaismuistolain edellyttämä arkeologinen kenttätyö sekä koekaivaus. Tarkoituksena on selvittää, onko puistoalueella säilynyt jäännöksiä paikalla sijainneista kirkoista ja niihin liittyvistä haudoista, ja millä alueella nämä ovat.

Tiedotteen mukaan Piispanpuisto on arkeologisesti ja historiallisesti hyvin merkittävä kohde. Kirkkokohteita ja varhaisia kristillisiä hautausmaita ei Pohjois-Savossa ole aiemmin tutkittu, siksi tutkimustyötä pidetään merkittävänä maakunnan ja koko maan mittakaavassa.

– Puistoalueella on sijainnut vuosien 1552 ja 1817 välisenä aikana varmuudella ainakin kolme kirkkoa, mahdollisesti jopa neljä. Kirkkomaahan on tehty arviolta noin 15 000 hautausta, ja niiden lisäksi alueella saattaa olla jäännöksiä kirkkorakennuksista. Myöhempi maankäyttö viljelykseen sekä puistoalueena on saattanut vaurioittaa muinaisjäännöstä, mutta on todennäköistä, että puistossa on säilyneitä hautoja laajahkolla alueella, kertoo tutkimustyötä johtava arkeologi Ville Laakso tutkimuksen toteuttavasta Maanala Oy:stä tiedotteessa.

Piispanpuisto sijaitsee Kuopion keskustan ruutukaava-alueen eteläpuolella. Puiston laidalla ovat muun muassa ortodoksien Pyhän Nikolaoksen katedraali sekä Kuopion lääninhallituksen rakennus eli nykyinen Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Arkeologinen selvitys tehdään, koska Piispanpuistoon on tarkoitus tehdä täydennysistutuksia. Selvityksen ansiosta puiston hoitamisessa voidaan jatkossa huomioida säilyneet muinaisjäännökset. Muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia.

Piispanpuisto kuuluu Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueeseen. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta kansallisten kaupunkipuistojen harkinnanvaraisista kunnostus- ja kehittämisavustuksista 2020. 

Tutkimusten jatkoa arvioidaan työn edetessä. Kaupunki tiedottaa asiasta lisää työn loppuvaiheessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut