Asuintalon kattopalosta iso savupilvi Kuopiossa – luhtitalon parvekepalo levisi katolle

Talon toinen pääty jäi ehjäksi, mutta tuuli painoi liekkejä katolla palaneen asunnon kohdalta koko lopputalon päälle. Eli tulipalo levisi katolla syttymispaikan päältä tuulen työntämä noin puolen talon leveydelle. Tuire Punkki

Asta Tenhunen

Ison luhtitalon yhdestä asunnosta alkanut tulipalo on aiheuttanut isot taloudelliset vahingot talolle Kuopion Saaristokaupungissa keskiviikkona.

Kärängässä sijaitsevassa luhtitalossa havaittiin tulipalo keskiviikkona päivällä kello 12.30. Ensitietojen mukaan palo alkoi yhden asunnon parvekkeelta, josta se pääsi leviämään rakennuksen kattorakenteisiin eli huopakattoon ja yläpohjaan.

Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa.

Tulipalo pääsi leviämään luhtitalon katolle niin, että palavasta kattohuovasta kohosi iso musta savupilvi, joka näkyi muun muassa Siikalahteen, Jynkkään ja Kuopion torille asti.

Savua levisi myös taloyhtiön pihaan niin, että kymmeniä lähiasukkaita pyydettiin siirtymään kauemmaksi pois savun keskeltä.

Vaikka palo levisi rakennuksen katolla, liekkien aiheuttamat vahingot rajoittuivat vain asuntoon, josta palo alkoi. Osaan muistakin asunnoista tuli kuitenkin savu- ja vesivahinkoja. Vesivahingot aiheutuivat katon sammutustöistä.

Katso video – Tulipalo tuhosi luhtitalon asunnon ja aiheutti hankalan kattopalon Kuopiossa

Koko taloyhtiön pihapiiri oli savuinen iltapäivän ajan. Palomiehet kiipesivät luhtitalon toiseen kerrokseen ja sieltä rakennuksen yläpohjaan sammuttamaan paloa. Tuire Punkki

Sammutustyöt paikalla jatkuivat yli kaksi tuntia erittäin kiireisinä, sillä palo levisi osin ontossa yläpohjarakenteessa. Kattohuovan lisäksi tuli tarttui yläpohjan lautaseiniin.

Palomiehet ja rakennuksen osastoinnit estivät kuitenkin palon leviämisen muihin asuntoihin.. Talossa oli osastoivat seinät ylös kattoon asti.

Myöskään aivan vieressä olleet muut luhti- ja kerrostalot eivät olleet vaarassa palon leviämisen takia, mutta savun haju pääsi osaan viereisistä taloista niin, että niiden asukkaat lähtivät hajua karkuun ulos.

Talojen väleissä oli tiiviisti piharakennelmia ja aitoja niin, että ainakin yhdessä kohdassa palomiehet rikkoivat lauta-aitaa, jotta pääsivät liikkumaan palopaikalla.

Liikenne Saaristokadulla takkuili hetkellisesti

Poliisit joutuivat ensin ohjaamaan ihmisiä pois Kärängänkadulta, jotta paloauto ja ambulanssit mahtuivat paikalle. Iltapäivällä liikenne suljettiin hetkellisesti myös Saaristokadulla silloin, kun palomiehet joutuivat vetämään vesiletkuja kadun yli.

Palomiesten vesiletkujen suojaksi laitettiin letkusillat eli matalat telineet, joista ohiajavan liikenteen olisi tullut ajaa yli, jos Saaristokadulla ylipäätään oli asiaa liikkua.

Osa autoilijoista ei meinannut osata ajaa letkusilloista yli, jolloin liikenne paikalla ruuhkautui hetkellisesti. Pelastuslaitos sai kuitenkin nopeasti vesihuollon järjestettyä niin, etteä Saaristokadun toisella puolella ollutta vesiasemaa tarvinnut käyttää pitkään ja Saaristokatu vapautui liikenteeltä kokonaan.

Kärängäntien taloyhtiö oli valmistunut vuonna 2017. Paloa sammuttamaan tuli pelastuslaitoksen väkeä usealta paloasemalta. Tuire Punkki

Palon syttymisen syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Tulipalo syttyi luhtitalo-tyyppisessä rakennuksessa, jossa on parvekkeellisia asuntoja. Yhteensä samaan pihapiiriin kuuluu useita asuinrakennuksia, joissa on yhteensä yli 40 asuinhuoneistoa. Rakennus on valmistunut vuonna 2017 ja se on hyväkuntoinen.

Sammutustyöt saatiin valmiiksi loppuiltapäivästä.. Palon syytä tutkitaan myöhemmin tällä viikolla. Palopaikalla aloitettiin jälkityöt jo heti illalla. Jälkivahinkojentorjunnan erikoisliike tuli paikalle siivoamaan vesi- ja savuvahinkoja ja estämään vahinkojen laajenemista.

Uutista päivitettiin tulipalon etenemisen ajan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut