Korona nakersi Teoston keräämiä korvauksia: konserttien korvaukset romahtivat, mutta verkon online-palveluissa oli kasvua

Monet orkesterit ja yhtyeet ovat joutuneet vähentämään esiintymisiä tai soittaneet hyvin rajatulle yleisölle. Kuva Jyväskylä Sinfonian konsertista. Marko Kauko
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Koronapandemia tiputti Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen keräämiä korvauksia viime vuonna yli yhdeksällä prosentilla vuoteen 2019 verrattuna. Teosto keräsi viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille yhteensä 65,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 vastaava luku oli 72,1 miljoonaa euroa.

Summa sisältää Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen keräämät korvaukset, yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen.

Korvausten osalta suurin pudotus oli konserteissa. Vuonna 2019 korvausten määrä oli 5,2 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna vain 850 000 euroa. Korvaukset konserttialueelta putosivat noin 84 prosenttia.

Suurimpana kasvun lähteenä olivat verkon online-palvelut, joiden musiikin käytöstä Teosto keräsi korvauksia 11,6 miljoonaa euroa. Korvausten kasvu oli pitkälti peräisin Spotifyn kaltaisista musiikkipalveluista sekä video on demand -palveluista, kuten Netflix ja HBO.

Myös kaupallisen tv:n ja radion sekä taustamusiikin tuotot laskivat merkittävästi edelliseen vuoteen verrattuna. Radio ja televisio olivat edelleen tärkeimpiä tulonlähteitä musiikin tekijöille ja musiikkikustantajille. Viime vuonna 55 prosenttia Teoston keräämistä korvauksista oli peräisin radiossa ja televisiossa soitetusta musiikista

Kerätyistä korvauksista Teosto maksoi tilityksiä viime vuonna yhteensä 51,5 miljoonaa euroa. Summasta 26,6 miljoonaa euroa maksettiin kotimaisille säveltäjille, musiikin tekijöille ja musiikkikustantajille ja 24,9 miljoonaa euroa ulkomaisille.

Kommentoi

Mainos: Kuopion Opiskelija-Asunnot Oy

Asuminen ja hiilijalanjälki

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut