Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainväliset maisteriopiskelijat haluavat työllistyä Itä-Suomeen – Syinä tasavertainen opiskelu- ja työkulttuuri, avoimuus, sopiva työn ja vapaa-ajan tasapaino – "Tämä osoittaa, että alue on houkutteleva ja moni elämänlaatuun vaikuttava perusasia"

Itä-Suomen yliopiston kansainväliset maisteriopiskelijat ovat halukkaita sekä työllistymään että asumaan alueella valmistumisen jälkeen, selviää Itä-Suomen yliopiston kansainvälisille maisteriopiskelijoille suunnatusta tuoreesta kartoituksesta.

Opiskelijat ovat motivoituneita työllistymään Suomeen. Neljä viidestä vastaajasta haluaa etsiä ensisijaisesti töitä Itä-Suomesta tai yleensäkin Suomesta valmistumisen jälkeen. Valtaosa olisi myös halukkaita asumaan Suomessa ja tekemään etätöitä ulkomailla sijaitsevaan organisaatioon.

Itä-Suomeen ja Suomeen työllistyminen koettiin houkuttelevaksi tasavertaisen opiskelu- ja työkulttuurin, avoimuuden sekä sopivan työn ja vapaa-ajan tasapainon takia. Puhdas luonto, kaupunkien viihtyisyys, toimiva yhteiskunta ja asumisen hintataso nimettiin myös pitovoimaa lisääviksi tekijöiksi.

Työllistyminen alueelle nähdään keinona antaa osansa takaisin saadusta laadukkaasta koulutuksesta ja omista hyvistä kokemuksistaan.

Työllistymisen haasteiksi nimettiin kielitaito – sekä opiskelijoiden suomen että työkavereiden englannin kielen taito. Opiskelijat toivoivat, että ensimmäisen kansainvälisen työntekijän rekrytoimisen kynnys madaltuisi ja kielitaitoa kohtaan asetetut odotukset madaltuisivat.

Kansainväliset opiskelijat tunnistivat hyvin heikosti työllistymistä ja integroitumista tukevat palvelut. Palvelut kuitenkin koettiin tärkeiksi, ja esimerkiksi apu suomalaisen työnhaku- ja työskentelykulttuurin oppimiseksi sekä hallinnollisten asioiden, kuten oleskeluluvan, hoitamiseen tulisi tarpeeseen.

Uratarinat, tuutorointi, työllistymistä käsittelevät webinaarit nimettiin myös hyödyllisiksi keinoiksi tukea kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä.

– On ilahduttavaa ja hieman yllättävääkin, kuinka motivoituneita kansainväliset opiskelijat ovat rakentamaan tulevaisuuttaan Itä-Suomessa. Tämä osoittaa, että alue on houkutteleva ja moni elämänlaatuun vaikuttava perusasia, kuten koulutus, asuminen ja palvelut ovat kunnossa, kertaa kansainvälisten asioiden koordinaattori Marko Pietilä.

Alueen eri toimijat pyrkivät yhteistyössä edesauttamaan kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä.

Itä-Suomen yliopistossa kansainvälisten opiskelijoiden uraohjaukseen ja työllistymiseen panostetaan, muun muassa kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen tähtäävässä TalentHub-hankkeessa.

– Opiskelijat korostavat yksilön aktiivista roolia työllistymisessä. Tästä huolimatta Itä-Suomen yliopisto haluaa osaltaan olla entistä paremmin tukena kansainvälisten osaajien jäämisessä Suomeen valmistumisen jälkeen, suunnittelija Hanna Reinikainen toteaa.