Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityiset lääkäriasemat alkavat rokottaa työterveysasiakkaitaan Kuopiossa – 50-vuotiaat voivat nyt varata ajan koronarokotukseen

Koronarokotustahti kiihtyy Kuopiossa ensi viikosta lähtien, kun ainakin kuusi yksityistä lääkäriasemaa alkaa rokottaa työterveysasiakkaitaan. Näin kertoo Kuopion kaupungin vastaanottoyksikön ylilääkäri Pauliina Sulku.

– Rokotustahtia on nimenomaan tarkoitus kiristää, kun työterveys tulee mukaan, Sulku sanoo.

Järviseudun työterveys on jo tovin rokottanut julkisen puolen, kuten sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöitä.

– Tällä hetkellä se menee niin, että henkilöt varaavat itse ajan. Jos vääränikäinen perusterve tulee rokotettavaksi, emme rokota häntä. Meillä on rokottamisessa ihan samat periaatteet kuin Kuopion kaupungilla, Kallaveden ja Järviseudun Työterveys Oy:n toimitusjohtaja Anne Juntunen sanoo.

Ensi viikolla muun muassa Mehiläinen ja Pihlajalinna alkavat rokottaa työterveysasiakkaitaan.

– Rokotettavien määrä riippuu ihan asiakasyrityksistämme, kuinka monet niistä tekevät tai ovat jo tehneet sopimuksen työntekijöidensä rokottamisesta. Kaikilla asiakkaillamme on mahdollisuus sopimukseen, kertoo palvelupäällikkö Kati Luoma-aho Mehiläisestä.

– Asiakas saa tiedon rokotusvuorosta ja muun käytännön ohjeistuksen omalta työnantajaltaan. Pihlajalinna jakaa tiedon työnantajaorganisaatiolle, joka jakaa ohjeet eteenpäin omille työntekijöilleen, kertoo Pihlajalinnan palvelupäällikkö Hannareetta Kettunen sähköpostilla.

Työterveydessä annettavat koronarokotukset etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen mukaan, jota myös Kuopion kaupunki noudattaa.

– Teemme tiivistä yhteistyötä Kuopion kaupungin kanssa. Kaupunki tietää paljonko, rokotteita tulee ja minkä osuuden he jakavat siitä eteenpäin, Luoma-aho sanoo.

– Myös työterveydessä rokotettavien ikäjakauma noudattaa kaupungin linjaa.

Tällä hetkellä Kuopiossa rokotuksen voivat varata 50 vuotta täyttäneet henkilöt. Lisäksi ajan voivat varata 16-69-vuotiaat THL:n riskiryhmään 1 tai 2 kuuluvat henkilöt.

Kuopiossa rokotetaan tällä hetkellä Modernan sekä Pfizer ja Biontechin rokotteilla. Kuopio joutui antamaan osan Modernan rokotteista Päijät-Hämeeseen, jossa koronatilanne on viime aikoina pahentunut.

Modernan-rokotteesta saa kymmenen rokoteannosta, Pfizer ja Biontechin rokotteesta 5–7. Astra Zenecasta saa myös kymmenen annosta, mutta Sulkun mukaan sen kysyntä on Kuopiossa romahtanut.

– Astran rokotteille oli varattu useita rokotuspäiviä. Kun 3. toukokuuta astui voimaan valinnan vapaus, ihmiset peruivat Astran rokotuksille olleita aikoja.

Sulkun mukaan rokotusten puhelinajanvarauksessa ei ole ollut viime aikoina merkittäviä ruuhkia.

Kuopiossa rokotustahti on ollut hitaampaa verrattuna muihin vastaavankokoisiin tai isompiin kaupunkeihin.

– Vanhemmissa ikäluokissa meillä on vallan mainiosti rokotettu. Kun kevättalvella siirryttiin 12 viikon väliin, eri paikkakunnat siirtyivät siihen eri tahtiin. Kuopio teki siirtymän vähän hitaammin. Tarkoituksella emme ole hidastelleet. On myös resurssikysymys, miten saadaan rokottajia ja rokotteita, Sulku summaa.

(Juttua muokattu 18.5. klo 06.17 liittyen rokottevien ikäryhmän laskemiseen Kuopiossa)