A. I. Virtanen -instituutti juhlii verkossa koko kahvilan tiedekahvilan merkeissä – aiheena muun muuassa ajankohtainen koronatutkimus

Tutkimuksen tekoa A. I. Virtanen instituutissa. Raija Törrönen
Janne Niiranen

Janne Niiranen

Sydän- ja verisuonisairauksien sekä aivosairauksien tutkimukseen keskittyvän Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen instituutin 25-vuotisjuhlaa vietetään tällä viikolla verkkotapahtumien merkeissä.

Tiistaina pidetään instituutin tutkimusalojen johtavia asiantuntijoita yhteen kokoava kansainvälinen webinaari ja torstaina ohjelmassa on suurelle yleisölle tarkoitettu Café Smart -tiedekahvilan lähetys, jossa instituutin tutkijat kertovat tutkimuksestaan ja vastaavat yleisökysymyksiin. Aiheina ovat magneettikuvantamis- ja geenitutkimustekniikat, Alzheimerin tauti sekä koronavirustutkimus. Tiedekahvilan lähetys on torstaina 20. toukokuuta kello 14–15.30.

A. I. Virtanen -instituutti perustettiin vuonna 1990 erilliseksi tutkimusinstituutiksi silloiseen Kuopion yliopistoon. Sen toiminta käynnistyi varsinaisesti viisi vuotta myöhemmin valmistuneessa Bioteknia 1 -rakennuksessa.

Instituutti on ollut perustamisestaan lähtien Suomen johtavia bioteknologian ja biolääketieteellisen tutkimuksen kehittäjiä. Sen perustajan, professori Juhani Jänteen, tutkimusryhmä kehitti maailman ensimmäisen siirtogeenisen Huomen-lehmän vuonna 1988 biologisten lääkemolekyylien tuotantoa varten sekä hieman myöhemmin Suomen ensimmäisen siirtogeenisen hiiren ja rotan uudenaikaisiksi ihmisen yleisten sairauksien tautimalleiksi.

Tutkimuslinja jatkui professori Seppo Ylä-Herttualan johdolla ja johti virusvälitteisen geeninsiirtotekniikan kehittämiseen. Tekniikasta on tullut biolääketieteellisen tutkimuksen perustyökalu ja sitä on menestyksekkäästi sovellettu kliinisissä tutkimuksissa tiettyjen syöpien ja sydämen vaikean vaajatoiminnan hoidossa. Samalta pohjalta on kehitelty myös kotimaista koronavirusrokotetta.

Professori Risto Kauppisen käynnistämä magneettikuvantamisen perustutkimus on laajentunut lukuisiin sovellutuksiin professori Olli Gröhnin johtamana.

Suomessa toimivat seitsemän kokeellista magneettikuvantamislaitetta ovat kaikki Kuopiossa instituutin tiloissa. Parhaillaan asennettavan uuden PET-MRI-yhdistelmälaitteen myötä A. I. Virtanen -instituutista tulee Itä-Suomen yliopiston mukaan Pohjoismaiden suurin kokeellinen magneettikuvantamiskeskus.

Lisäksi instituutti on ollut perustamisestaan lähtien Suomen johtava aivosairauksien tutkimuskeskus, joka keskittyy epilepsian tutkimiseen professori Asla Pitkäsen johdolla sekä aivojen rappeumasairauksien syntymekanismien tutkimiseen useissa tutkimusryhmissä.

Instituutti nimetty Nobelin kemianpalkinnolla palkitun professori Artturi Ilmari Virtasen mukaan.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut