Yhdessä kokkaaminen tekee hyvää mielelle – "Ravitsemusterapeutti on tukena valmentajana, ei valistajana"

Ravitsemus: Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa masennusta29sairastavia tuetaan motivoivalla ravitsemusohjauksella.

Moni pienryhmään osallistunut on löytänyt uudelleen tutut kasvikset ja alkanut tarkastella uudella tavalla omia ruokatottumuksiaan. kuvitus: Jusa Hämäläinen

Saija Kauhanen

”Ryhmässä on ollut hyvää sosiaalisuus sekä mahdollisuus keskustella ja inttääkin ruoka-asioista yhdessä. Erityinen kiitos tutkijan avoimuudelle myös muuta kuin niin sanottua virallista totuutta kohtaan.

Apua on ollut yksinkertaisempien ruoanvalmistustapojen oppimisessa, erityisesti kasvisten ja hedelmien käytössä. Olen jälleen löytänyt useita ennen käyttämiäni arkisia ja edullisia raaka-aineita, jotka ovat jostain syystä korvautuneet uusilla ja kalliilla trendikkäillä ainesosilla. Niitä on tullut käytettyä rahan puutteen takia lähinnä puheissa.”

Näin kertoo masennusta 1990-luvun lopulta lähtien sairastanut 49-vuotias mies, joka osallistui Itä-Suomen yliopiston Ruokaa mielelle -tutkimukseen. Miehellä on ollut kokeilussa lukuisia masennuslääkkeitä, ja taustalla on useita sairaalajaksoja.

Ruokaa mielelle -tutkimuksessa selvitetään maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa, voidaanko masennuksen oireita lieventää motivoivalla ja voimavarakeskeisellä ravitsemusohjauksella. Masennuksen oireiden lieventämisen lisäksi tarkastellaan, voidaanko pienryhmäohjauksella kohentaa osallistujien ruokavalion laatua sekä parantaa työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua.

– Uutta ovat myös toiminnalliset harjoitteet, kuten yhteinen aivoystävällinen ruoanvalmistus ja ateriointi tietoisesti syöden sekä aivoystävälliset, edulliset ruokavalinnat ruokakaupassa, Ruokaa mielelle -tutkimuksen hankejohtaja, vastuututkija Outi Nuutinen kertoo.

Ryhmätoimintaan on saatu mukaan 51 keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta sairastavaa työikäistä, kun kokonaistarve on 144. Korona keskeytti tutkittavien rekrytoinnin seitsemäksi kuukaudeksi. Rekrytointia jatketaan väliaikaisen tauon jälkeen. Osallistujia halutaan erityisesti Pohjois-Savon alueelta.

– Osallistujat arvotaan kahteen eri ryhmään kahdeksan viikon interventioon. Tapaamiskertoja on kuusi. Ruokaa mielelle -ryhmässä yhteistä on vertaistuki, ruoan yhdessä tekeminen, siitä keskusteleminen ja kunkin ruokavalion vahvuudet. Porukasta hyvää mieltä -verrokkiryhmässä korostuu vertaisuus ja uudet tavat tukea hyvää mieltä, Nuutinen kuvailee.

Osallistujat vastaavat tutkimuskyselyihin, ja heiltä mitataan kehonkoostumus neljä kertaa vuoden aikana. Vertaistuki jatkuu Whatsapp-mobiilisovelluksessa 10 kuukautta ryhmätoiminnan jälkeen.

– Olennaista on osallistujien ja ryhmänohjaajien tasavertaisuus. Ravitsemusterapeutti on tukena valmentajana, ei valistajana, Nuutinen kuvaa.

Osallistujat ovat kokeneet ryhmätoiminnan erittäin hyödyllisenä, arvioi ryhmiä ohjaava nuorempi tutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Roponen.

– Vaikka asiasisältö on osittain tuttua, ruokavalio- ja ravitsemusasioihin pureudutaan käytännön tasolla: tehdään yhdessä ruokaa ja käydään ruokakaupassa. Kaikilla on mahdollisuus pohtia omaan arkeensa sopivia vaihtoehtoja. Myös joustavuudesta, sallivuudesta ja ruoasta nauttimisen merkityksestä keskustellaan.

Usein ryhmäkeskusteluissa nousee esille ateriarytmin kohentaminen, ruokavalion rasvan laadun parantaminen ja kasvisten lisääminen.

– Vertaistuki on mahdollistanut ajatusten jakamisen sekä toisten kannustamisen, Roponen toteaa.

Ravitsemusinterventio

Ruokaa mielelle

Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön tutkimushanke, jossa selvitetään masennuksen uutta tukihoitoa.

Monitieteiseen tutkimusryhmään kuuluvat Timo Partonen, Pilvikki Absetz, Anu Ruusunen, Virpi Kuvaja-Köllner ja Outi Nuutinen.

Keskiössä potilaan ruokavalion vahvuudet ja niiden vahvistaminen.

Toteutetaan 6–8 hengen pienryhmissä.

Pienryhmätoiminta kestää 8 viikkoa. Seurannat 6 ja 12 kuukauden kohdalla.

Osallistujat 20–65-vuotiaita keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta sairastavia, joilla on hoitosuunnitelma ja voimassa oleva hoitosuhde.

Osallistujia tarvitaan lisää etenkin Kuopiosta ja Siilinjärveltä.

Rekrytoijina yhteensä 11 julkista ja yksityistä terveyden- ja työterveyshuollon toimijaa.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kun lapsi sairastuu, Lasten Pihlajalinna hoitaa

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut