Antti Heikkisen kolumni: Vähännoistaviisuista

Antti Heikkinen

Antti Heikkinen

Toissayönä seurasin ensi kertaa elonpäivieni aikana Euroviisuja.

Minusta Ranskan esitys oli paras. Voittajarallista en juuri perustanut. Mutta makuasiasioista ei voi kiistellä - niin sanoi aikanaan yksi puolituttu ukko kiitellessään sinisestä tentusta tehtyä totia jälkimaun puutteesta.

Suomen pärjäämistä oli soma seurata, ennakkohypetys sai vastinetta. Yleensähän näiden mainittujen kisojen pisteenlaskuhetket ovat tarkoittaneet Suomen kohdalla karkeaa pettymystä.

Kun pointsit ovat jääneet vähiksi, on moni Suomen viisuvoittoa povannut kääntänyt takkinsa perin sypäkästi.

Toisinpäin se juna on kulkenut muistini mukaan kerran. Silloin Suomea edusti Lordi. Mörkömaskit ja raskaalle rockille halleluujaa huutava biisi kaatoivat monelta kupin ainakin näillä kylillä.

Olin silloin Pitäjäläisessä töissä ja otin vastaan Kuuma linja -viestin, jossa Lordia arvosteltiin lapsia traumatisoivasta rumuudesta. Soittaja uskoi vilpittömästi, jotta Nilsiän ja Rautavaaran paikallislehdessä julkaistu yleisönosastopalaute saisi yhteisen kansan nostamaan kättä ylös virheen merkiksi.

Voitosta on ihanaa unelmoida, koska se yhdistää kansan.

– Ei oo vielä myöhästä lähettee Tomi Mehtäkettoo Ateenaan, päätti soittaja puhelunsa.

Kun Lordi voitti, olin Dooriksen pubissa.

Voittotietoa edelsivät muutamien omankylänpoikain tappelunjähäkät ja viisujen zero points-sijaa alustaneet pöytäkeskustelut.

Suomen voiton selvittyä meininki muuttui salamana. Hetkessä kaikki olivat keskenään ystäviä. Muistan tanssineeni isommalla sakilla biljardipöydällä. Karjuin kurkkuni käheäksi ja karaokeilin isänmaallisuudesta yltiöliikuttuneena Yö kerran unhoa annoit -valssin.

Siinä mainitaan usko unelmiin.

Suomen voiton selvittyä meininki muuttui salamana.

Euroviisuissa on kyse siitä. Voitosta on ihanaa unelmoida, koska se yhdistää kansan.

Vitja miten harmi, että sama ei toimi vaalien kanssa.

Kirjoittaja on nilsiäläinen kirjailija.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut