Viimeiset kiusaukset -oopperan konserttiversio nähdään elokuussa Nilsiän Aholansaareen – Esa Ruuttunen ja Satu Vihavainen palaavat Paavon ja Riitan rooleihin

Baritoni Esa Ruuttunen ja sopraano Satu Vihavainen palaavat Nilsiän Aholansaareen Paavo ja Riitta Ruotsalaisen rooleissa. Sakari Röyskö
Iikka Taavitsainen

Iikka Taavitsainen

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) Viimeiset kiusaukset -oopperasta esitetään konserttiversio Nilsiän Aholansaaren leirikirkossa elokuussa. Kokkosen ainoaksi oopperaksi jäänyt teos on esitetty Aholansaaressa viimeksi vuonna 2003.

Tuolloin Paavon ja Riitan rooleissa esiintyivät Esa Ruuttunen ja Satu Vihavainen, jotka nyt palaavat rooleihinsa tämän kesän konserttiversiossa.

Seppä Högmanin roolissa debytoi basso Matti Turunen ja Juhanan roolissa tenori Olavi Suominen.

Teos esitetään pianon ja urkujen säestyksellä. Esityksen kapellimestarina toimii Kaapo Ijas.

Aholansaarelle Viimeisillä kiusauksilla on erityinen merkitys.

– Kokkosen Viimeiset kiusaukset on ehdottomasti Aholansaareen sopiva teos, sillä sen tapahtumathan sijoittuvat tänne saareen ja Paavo Ruotsalaisen kuolinhetkiin, kertoo Aholansaaren toimitusjohtaja Anne Tuomainen tiedotteessa.

Iisalmella syntynyt Kokkonen lukeutuu 1900-luvun arvostetuimpiin suomalaisiin taidemusiikin tekijöihin. Hän sävelsi muun muassa neljä sinfoniaa sekä lukuisia kamarimusiikkiteoksia, minkä lisäksi hän toimi monissa musiikki- ja kulttuurialan luottamustehtävissä kuten Suomen Säveltäjien ja Teoston puheenjohtajana.

Ensiesityksensä Suomen Kansallisoopperassa syyskuussa vuonna 1975 saanutta Viimeiset kiusaukset -oopperaa pidetään Kokkosen tärkeimpänä teoksena. Sitä on esitetty satoja kertoja.

Kokkonen sävelsi oopperaansa muiden töiden ohella 16 vuoden ajan.

Oopperan konserttiversiot esitetään Nilsiän Aholansaaressa 21.–22. elokuuta.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut