Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Valepoliisien soittorumba taas käynnissä – Neuvo iäkkäille läheisille, ettei nettipankkitunnuksia anneta puhelimessa kellekään

Poliiseina puhelimessa esiintyvät huijarit eli valepoliisit ovat soittaneet taas useille iäkkäille ihmisille pitkin Suomea. Huijarit ovat yrittäneet saada puhelimessa haltuunsa iäkkäiden ihmisten nettipankkitunnuksia.

Poliisin tietoon on tullut tapauksia myös Pohjois-Savosta. Yhdeltä pariskunnalta Sisä-Savosta oli viety iso määrä rahaa viime perjantaina heiltä huijatuilla nettipankkitunnuksilla.

Huijauspuhelu oli soitettu seitsemänkymppiselle miehelle. Kun häneltä oli saatu nettipankkitunnukset, huijarit olivat siirtäneet rahaa sekä miehen että tämän puolison tililtä.

Lisäksi soittoyrityksiä on ollut useille muille iäkkäille ihmisille.

Poliisi on ottanut rikossarjan tutkinnan takia kiinni useita henkilöitä, joita epäillään valepoliiseiksi. Porukkaa epäillään ainakin törkeästä petoksesta, rahanpesusta ja virkavallan anastuksesta.

Poliisi aikoo esittää kiinniotettuja porukkaa vangittavaksi tällä viikolla Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Omaisten kannattaa ottaa asia puheeksi

Poliisi neuvoo, ettei nettipankkitunnuksia tule antaa puhelimessa koskaan kellekään.

Valepoliisit ovat uskottavia tarinankertojia, joten heidän vetoomuksiaan nettipankkitunnusten saamiseksi ei kannata jäädä edes kuuntelemaan. Tyypillisin valetarina on esiintyä poliisina ja väittää, että pankkitunnukset pitäisi antaa puhelimessa, jotta valepoliisi käyttäisi niitä rikoksen estämiseen ja kuolettaisi tilin, jolla on rikos käynnissä.

Todellisuudessa tarina ei pidä paikkaansa.

Poliisi pyytää, että iäkkäiden ihmisten omaiset kävisivät asiaa läpi läheistensä kanssa ja neuvoisivat, että nettipankkitunnusten kyselijöille voi sulkea puhelimen.

– Pankkitunnuksia ei kysy luvallisesti puhelimessa kukaan. Niitä ei tule kertoa muille, rikoskomisario Esko Salo Itä-Suomen poliisista sanoo.

Jos joutuu valepoliisin soiton kohteeksi, tiedon tapauksesta voi jättää poliisille esimerkiksi sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi silloinkin, vaikka ei olisi antanut nettipankkitunnuksiaan kellekään.

Jos itse tai omainen antaa nettipankkitunnukset huijarille, asiasta kannattaa soittaa heti pankkiin. Pankeilla on myös asiakaspalvelu- tai kortinsulkupalvelunumeroita, joissa vastataan ympäri vuorokauden.

Pankki voi osassa tilanteista jäädyttää tilin varat ennen kuin huijarit saavat niitä siirrettyä minnekään. Pankin lisäksi asiasta tulee aina ilmoittaa myös poliisille.