Pohjois-Savon yritysten verojalanjälki on 1,4 miljardia euroa, selviää Suuresta Veroselvityksestä – "Uskon vahvasti, että pandemian seurannut talouden notkahdus jää maltilliseksi Pohjois-Savossa ja kasvuun päästään uudelleen kiinni"

Yli 11 000 Pohjois-Savoon rekisteröityä yritystä maksoi ja tilitti veroja Verohallinnolle vuonna 2019. Jussi Vehkasalo/Arkisto
Aku-Pekka Mölsä

Aku-Pekka Mölsä

Yli 11 000 Pohjois-Savoon rekisteröityä yritystä maksoi ja tilitti veroja Verohallinnolle vuonna 2019.

Pohjoissavolaisten yritysten kerryttämä verojalanjälki on kasvanut vuosittain 2015–2019. Vuonna 2019 yritysten verojalanjälki oli 1,4 miljardia euroa.

Suurimmat verovirrat kertyivät arvonlisäverosta, palkkojen ennakonpidätyksistä ja eläkevakuutusmaksuista. Maakuntakohtaisessa verojalanjäljessä ei ole mukana ympäristöveroja.

– Niin yritysten määrä kuin työntekijöiden määrä on kasvanut merkittävästi viiden vuoden aikana. Vuoteen 2017 verrattuna yritysten määrä kasvoi peräti 1600 yrityksellä ja yritysten verojälki 270 miljoonalla eurolla. Uskon vahvasti, että pandemian seurannut talouden notkahdus jää maltilliseksi Pohjois-Savossa ja kasvuun päästään uudelleen kiinni, Kuopion alueen kauppakamarin oimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo selvityksestä.

Keskuskauppakamarin Suuresta Veroselvityksestä selviää, että vuonna 2019 yritykset maksoivat ja tilittivät veroja ja veronluonteisia maksuja noin 69 miljardia euroa. Tämä on viisi miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2017.

Kun yritysten maksamia ja tilittämiä veroja verrataan julkisen talouden keräämään kokonaisveropottiin, yritysten verojalanjälki kattaa kokonaisveropotista suurimman osan.

Vuonna 2019 valtio ja kunnat keräsivät veroja lähes 73 miljardia euroa. Lisäksi pakollisten sosiaaliturvamaksujen määrä oli yli 28 miljardia euroa. Näistä vero- ja maksutuotoista 69 miljardia euroa kertyi yritystoiminnan yhteydessä.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut