Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousveden klooripitoisuutta nostettiin Kuopiossa – sen voi aistia vedestä

Kuopion Itkonniemen vesilaitoksen prosessimuutokset on saatu tehtyä ja ne on otettu vaiheittain käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa otettiin käyttöön veden UV-desinfiointi. Uusi desinfiointikemikaali monoklooriamiini sekä aktiivihiilisuodatus puolestaan otettiin käyttöön keskiviikkona.

Monoklooriamiini säilyy vedessä aiempaa desinfiointikemikaalia paremmin. Muutos nostaa talousveden klooripitoisuutta verkoston äärilaidoilla ja voi olla aistittavissa lievänä kloorin hajuna tai makuna vedessä.

Vesilaitoksen läheisyydessä kloorin haju ja maku vähenevät merkittävästi. Aktiivihiilisuodatus puolestaan tehostaa orgaanisen aineksen poistumaa talousvedestä.

Aktiivihiilisuodatuksen ja desinfioinnin muutostöiden suunnittelu käynnistyi vuonna 2019 ja rakentaminen syksyllä 2020. Aktiivihiilisuodatus ja desinfiointitavan muutos ovat merkittävimpiä talousveden laatuun vaikuttavia hankkeita Kuopiossa Jänneniemen vedenottamon käyttöönoton jälkeen vuonna 2008.

Hankkeella Kuopion Vesi kertoo parantavansa talousveden laatua, varautuvansa häiriötilanteisiin ja tehostavansa talousveden desinfiointia.