Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion lentokentän tienhaarassa protestoineet haluavat itsenäisen ilmapuolustuksen – "Täällä ei ollut minkään vieraan valtion joukkoja"

USArmy GO HOME! -banderolli Kuopion lentokentän liepeillä kehottaa ystävällisesti amerikkalaisia ilmavoimien sotilaita lähtemään kotiin.

Banderolli liittyy mielenilmaukseen. Joukko itäsuomalaisia sodanvastustajia kokoontui tänään perjantaina Kuopion lentokentän tienhaaraan protestoimaan Suomen ja Yhdysvaltojen ilmavoimien yhteisiä lentosotaharjoituksia. Arviolta noin 30 hengen mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Sen tärkein tavoite on, että Suomi siirtyisi itsenäiseen ilmapuolustukseen.

– Kun Suomi hankki puolueettomuusasemaa, hävittäjähankinnat liittyivät turvallisuuspoliittiseen ajatteluun. Hävittäjähankinnat oli myös poliittinen viesti, että Suomi haluaa pysyä puolueettomana, sitoutumattomana ja liittoutumattomana minkään vieraanvallan kanssa. Suomi tavoitteli puolueettomuusasemaa ja siinä onnistuttiin hyvin. Täällä ei ollut minkään vieraan valtion joukkoja. Nyt on käännytty 180 astetta. Haluamme lähtötilanteeseen eli puolueettomaan ilmapuolustuksen, mielenilmauksen järjestelyissä mukana ollut Martti Vaskonen muotoilee.

Sodanvastustajien mielestä yhteisharjoittelu asemoi Suomen vaarallisesti Yhdysvaltojen liittolaiseksi Venäjän silmissä. USA:n puolelta kyseessä on voimannäyttö Venäjän rajan lähistöllä, mutta myös 10 miljardin hävittäjähankintaan liittyvä myyntitempaus. Sekä taloudellisen että turvallisuuspoliittisen hinnan maksaa Suomi, järjestäjät toteavat tiedotteessa.

Tiedotteessa myös todetaan, että harjoitus tietää kerosiinin polttamista, meluhaittoja eläinten poikasvaiheessa ja valtavia kasvihuonekaasujen päästöjä.

Mielenilmaus jatkuu tänään. Mielenilmauksen järjestää Joensuun Rauhanryhmä.

Yhdysvaltojen Hornet-hävittäjien lennot alkavat Karjalan lennostossa

Yhdysvallat tulee lentosotaharjoitukseen Suomeen – tienhaarassa osoitetaan mieltä perjantaina