Kuopion lentokentän tienhaarassa protestoineet haluavat itsenäisen ilmapuolustuksen – "Täällä ei ollut minkään vieraan valtion joukkoja"

Mielenosoittajat kehottivat Yhdysvaltojen ilmavoimien sotilaita lähtemään kotiin. Juha Poutanen
Aku-Pekka Mölsä

Aku-Pekka Mölsä

USArmy GO HOME! -banderolli Kuopion lentokentän liepeillä kehottaa ystävällisesti amerikkalaisia ilmavoimien sotilaita lähtemään kotiin.

Banderolli liittyy mielenilmaukseen. Joukko itäsuomalaisia sodanvastustajia kokoontui tänään perjantaina Kuopion lentokentän tienhaaraan protestoimaan Suomen ja Yhdysvaltojen ilmavoimien yhteisiä lentosotaharjoituksia. Arviolta noin 30 hengen mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Sen tärkein tavoite on, että Suomi siirtyisi itsenäiseen ilmapuolustukseen.

– Kun Suomi hankki puolueettomuusasemaa, hävittäjähankinnat liittyivät turvallisuuspoliittiseen ajatteluun. Hävittäjähankinnat oli myös poliittinen viesti, että Suomi haluaa pysyä puolueettomana, sitoutumattomana ja liittoutumattomana minkään vieraanvallan kanssa. Suomi tavoitteli puolueettomuusasemaa ja siinä onnistuttiin hyvin. Täällä ei ollut minkään vieraan valtion joukkoja. Nyt on käännytty 180 astetta. Haluamme lähtötilanteeseen eli puolueettomaan ilmapuolustuksen, mielenilmauksen järjestelyissä mukana ollut Martti Vaskonen muotoilee.

Martti Vaskosen mielestä Suomessa pitäsi olla puolueeton ilmapuolustus. Juha Poutanen

Sodanvastustajien mielestä yhteisharjoittelu asemoi Suomen vaarallisesti Yhdysvaltojen liittolaiseksi Venäjän silmissä. USA:n puolelta kyseessä on voimannäyttö Venäjän rajan lähistöllä, mutta myös 10 miljardin hävittäjähankintaan liittyvä myyntitempaus. Sekä taloudellisen että turvallisuuspoliittisen hinnan maksaa Suomi, järjestäjät toteavat tiedotteessa.

Tiedotteessa myös todetaan, että harjoitus tietää kerosiinin polttamista, meluhaittoja eläinten poikasvaiheessa ja valtavia kasvihuonekaasujen päästöjä.

Mielenilmaus jatkuu tänään. Mielenilmauksen järjestää Joensuun Rauhanryhmä.

Yhdysvaltojen Hornet-hävittäjien lennot alkavat Karjalan lennostossa

Yhdysvallat tulee lentosotaharjoitukseen Suomeen – tienhaarassa osoitetaan mieltä perjantaina

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut