Koronaviruksen kotitesti ei korvaa ammattilaisen testiä

Testipaketti sisältää näytteenottotikun, testiliuskan, testiliuoksen sekä koeputken alustoineen. Janne Väänänen

Heini Pitkänen

Koronaviruksen kotitestit ovat tulleet markkinoille. Yliopiston apteekin valikoimista kotitesti myytiin verkkokaupassa heti loppuun, ja samoja Boson-merkin antigeenitestejä on ollut myynnissä Lidlissä toukokuun puolivälistä asti.

Bosonin testi on yksivaiheinen ja kehitetty nopeaan SARS-CoV-2-viruksen antigeenimääritykseen. Testi on tarkoitettu käytettäväksi, kun oireita ilmaantuu. Näyte otetaan koronaa epäilevän henkilön nenän etuosasta näytepuikolla seitsemän päivän kuluessa oireiden alkamisesta. Testiä ei suositella oireettomille.

Jo 15–20 minuutissa tuloksen antava testi on houkuttelevan nopea. Pakkauksen mukana tulee tarkat ohjeet testin suorittamisesta suomeksi ja ruotsiksi, ja itse tuote on CE-merkitty.

Tuote maksaa apteekissa yksittäisenä kappaleena 7,50 euroa ja viiden testin paketissa 32,90 euroa. Lidl myy testiä hieman halvemmalla.

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra hyödyntäisi kotitestiä tilanteessa, jossa se olisi jo kotona valmiina saatavilla oireiden ilmaantuessa, eikä sen takia tarvitsisi lähteä erikseen kauppaan.

– Toinen hyvä esimerkki olisi mökkireissu, jonka aikana ei olisi testauspistettä lähellä. Tällöin testiä voi käyttää jatkotoimia miettiessä päätöksenteon tukena, hän lisää.

Testitikku pitäisi itse uskaltaa työntää melko syvälle, 2,5 senttimetrin pituudelle. Pään kallistaminen taakse auttaa operaatiossa. Janne Väänänen

Antigeeneihin perustuva kotitesti itsessään on varsin luotettava. Savolainen-Kopran mukaan terveydenhuollossa tehdyistä testeistä antigeenitestejä on kolme prosenttia, ja kotikäyttöinen versio on hyvin samanlainen kuin ammattihenkilöiden suorittama testi.

Markkinoille päästäkseen tuotteen on pitänyt läpäistä riippumattoman tutkimuslaitoksen selvitys. Lisäksi ohjeiden on oltava niin tarkat, että käyttö on kuluttajille turvallista ja selkeää.

Savolainen-Kopra muistuttaa, että mahdollinen epätarkkuus riippuu testin käyttäjästä.

– Testi on otettava oikeaan aikaan ja ohjeita tarkasti noudattaen. Esimerkiksi 20 minuutin odotusaikaa ei saa ylittää. Luotettavin tulos on infektion alkuaikaan eli 2–5 päivän kuluessa oireiden alusta.

Tulos on negatiivinen, kun C-kirjaimen kohdalla on viiva eikä toista viivaa näy ollenkaan. Kaksi viivaa tarkoittaisi positiivista tulosta. Janne Väänänen

Pakkauksen ohjeet kertovat seikkaperäisesti, kuinka toimia. Ohjeiden lisäksi testipaketti sisältää näytteenottotikun, testiliuskan, testiliuoksen sekä koeputken alustoineen. Testiliuos kaadetaan näyteputkeen itse.

Ohjeissa on määritelty esimerkiksi se, kuinka syvälle sieraimeen näytetikku olisi kyettävä laittamaan. Kun tikku on testauksen jälkeen käytetty näyteputkessa, pitää testiliuskalle tiputtaa oikea määrä liuosta putkesta.

Tuloksen muodostumista on seurattava tarkkaan, sillä tuloksen luotettavuus kärsii, jos aikaa kuluu yli 20 minuuttia.

Jokainen kotitestin yhdestätoista vaiheesta on tärkeä ja tarkasti määritelty. Testin luotettavuudelle on tärkeää, että testi on otettu oikealla tekniikalla ja oikeasta paikasta.

Mehiläisen palvelupäällikkö Päivi Puhakka muistuttaa, että terveydenhuollon ammattilaisilla on takana usean vuoden koulutus, joka sisältää laajan tietopohjan ja isoja kokonaisuuksia. Niiden pohjalta rakentuu kokonaisvaltainen ymmärrys esimerkiksi näytteenottoon vaikuttavista tekijöistä ja riskeistä.

– Testaukseen liittyy useita asioita, joita maallikko ei välttämättä edes yhdistä osaksi prosessia.

Paperiohjeet eivät myöskään vastaa ammattilaisten saamaa käytännön perehdytystä.

Negatiivinen tulos kotitestistä ei ole vapaalippu.

– Jos tietää olleensa tilanteessa, jossa on altistunut virukselle ja tulos on silti negatiivinen, kannattaa testi uusia vielä parin päivän päästä. Näin voi varmistaa, ettei kehossa ole testin tekohetkellä ollut menossa viruksen itämisaika. Itämisaikana virusta ei välttämättä ole ehtinyt kehittyä kehossa niin paljoa, että se vielä näkyisi testissä, Carita Savolainen-Kopra ohjeistaa.

Kotitestit toimivat Suomessa täydentävänä testaustapana terveydenhuollon apuna. Kotitestaus ei voi korvata terveydenhuollon toimia kuten tartuntaketjun jäljittämistä ja karanteeniohjeita.

– Jos tekemäsi kotitesti antaa positiivisen tuloksen, hakeudu välittömästi terveydenhuollon koronatestiin ja noudata sieltä annettuja toimintaohjeita, Savolainen-Kopra muistuttaa.

Negatiivinen tulos kotitestistä ei keskeytä viranomaisten antamaa karanteenimääräystä tai eristystä.

Kotitestin perusteella ei myöskään saa virallista todistusta, joka saatetaan vaatia esimerkiksi matkustusta varten.

Päivi Puhakan mukaan myös huolimattomasti tehdyistä testeistä seuraavat väärät negatiiviset tulokset ovat kotitestien riski.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut