Klassikkoleffan tähden säätiöltä merkittävä lahjoitus Itä-Suomen yliopiston tutkimukselle – näyttelijä itse täyttää tänään 60 vuotta

Michael J. Fox puhumassa Lotusphere-tapahtumassa 16. tammikuuta 2012. Paul Hudson/Flickr.com
Janne Niiranen

Janne Niiranen

Yhdysvaltalaisen näyttelijän Michael J. Foxin perustama säätiö on myöntänyt 400 000 dollarin eli noin 328 000 euron rahoituksen Itä-Suomen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteiselle Parkinsonin taudin tutkimushankkeelle.

Tutkimuksessa selvitetään ilmansaasteiden ja Parkinsonin taudin yhteyttä, josta on saatu viitteitä jo aiemmissa tutkimuksissa.

Aiemmissa tutkimuksissa rajoitteita ovat olleet Parkinsonin taudin diagnoosin epävarmuus, altistumisen tarkka mallintaminen ja pitkäaikaisten altistumistietojen puute. Yksittäisten ilmansaasteiden merkitys tunnetaan myös huonosti.

Nyt merkittävän rahoituksen saaneessa hankkeessa selvitetään eri ilmansaasteille altistumisen sekä lyhyt- ja pitkäaikaisaltistuksen yhteyttä Parkinsonin taudin riskiin. Lisäksi tutkitaan erilaisten altistusten kehityskulkujen ja haitallisten altistusten yhdistelmien merkitystä.

Vuonna 1985 julkaistun Paluu tulevaisuuteen -hittielokuvan ja sen jatko-osien myötä Hollywood-tähdeksi noussut Michael J. Fox sairastui Parkinsonin tautiin nuorella iällä vuonna 1991. Hän kertoi sairaudestaan julkisuudessa vuonna 1998, eikä hän ole juurikaan näytellyt sen jälkeen.

Hän perusti Michael J. Fox Foundation Foundation for Parkinson's Research -säätiön vuonna 2000.

Michael J. Fox täyttää 60 vuotta tänään 9. kesäkuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut