Koronan jälkeen seksissä koittaa uusi 20-luku – "Olemme keskellä uutta murrosta, jota leimaavat esimerkiksi yksiavioisuuden normin löystyminen, seksuaalinen vapaamielistyminen ja monimuotoisuuden lisääntyminen

Käsitykset muuttuvat yhteiskunnan mukana. Nuorista suomalaisnaisista jo 40 prosenttia on seksuaalisesti kiinnostunut myös naisista.

Tutkija Kitti Suorannan mukaan aikaamme leimaa yksiavioisuuden normin löystyminen, seksuaalinen vapaamielistyminen ja monimuotoisuuden lisääntyminen. Heteroseksuaalisuuden avautuminen jatkuu etenkin nuorten kohdalla. Heikki Kotilainen

Saija Kauhanen

Viime vuonna julkisuuteen pompsahteli teos jos toinenkin avoimesta suhteesta. ”Vyöryn” aloitti toimittaja Riikka Suominen romaanillaan Suhteellisen vapaata. Myöhemmin eettisestä monisuhteisuudesta ilmestyi kaksi tietokirjaa, Mirja Hämäläisen Avoimet suhteet sekä Paula Tiessalon ja Aune Karhumäen Parisuhdepäivitys.

Sattumaako?

Ei ollenkaan, sanoo sosiologi, väitöskirjatutkija Kitti Suoranta Itä-Suomen yliopistosta. Hän ei vähättele julkisuuteen nousseita teoksia ja niiden herättämää keskustelua vaan määrittää aikamme ”seksuaalisen vallankumouksen toiseksi vaiheeksi”. Jos joku vielä muistaa, niin 1960-luvulla elettiin se ensimmäinen.

– Olemme keskellä uutta murrosta, jota leimaavat esimerkiksi yksiavioisuuden normin löystyminen, seksuaalinen vapaamielistyminen ja monimuotoisuuden lisääntyminen. Aiemmin avoimet suhteet ovat olleet valtavirtaa etenkin homomiesten suhteissa, mutta nyt ne ovat sallitumpia muillekin. Näihin suhteisiin liittyy suostumuksellisuus ja vastuullisuus.

Finsex-tutkimuksen (2015) mukaan etenkin nuorten seksuaaliasenteet ovat muuttuneet aiempaa vapaamielisemmiksi. Nuorista peräti 85 prosenttia salli seksin parisuhteen tai rakkauden ulkopuolella. Samansuuntaisia tuloksia antoi Iltalehden vuoden 2019 Suuri seksikysely”, jonka otosta tutkijakin pitää edustavana.

– Tämän tutkimuksen mukaan lähes puolet alle 35-vuotiaista parisuhteessa olevista on kiinnostunut seksistä muun kuin oman kumppanin kanssa ja kolmen kimpasta.

Identiteetistä riippumatta seksistä tulee entistä enemmän ”queer”.

Seksuaalinen identiteettikään ei ole enää niin kiveen hakattu. Nuorista suomalaisnaisista jo 40 prosenttia on seksuaalisesti kiinnostunut omasta sukupuolestaan, miehistä viidennes.

Seksuaalielämän muutokset kytkeytyvät laajempiin yhteiskunnallisiin prosesseihin, ja näitä prosesseja sekä seksielämän säätelyä Suoranta tutkii väitöskirjassaan. Hän tarkastelee läheissuhteita sääteleviä yhteiskunnallisia ja kulttuurisia rakenteita 1950-luvulla syntyneiden, yksin asuvien miesten kautta. He ovat ehtineet kokea suuret yhteiskunnalliset muutokset elämänsä aikana.

– Joidenkin elämää on varjostanut se, että homous on ollut joko rikollista tai vähintään psykiatrinen sairaus. Ei ole ollut mahdollista elää avoimesti, ja seksi on ollut salaista, usein anonyymia. Osa homo- ja bi-miehistä on avioitunut naisen kanssa, koska se on ollut ainoa hyväksytty elämäntapa.

Tämänhetkiset muutokset liittyvät Suorannan mukaan esimerkiksi länsimaisten yhteiskuntien yksilöllistymisprosesseihin, homoseksuaalisuuden normalisoitumiseen ja erityisesti naisten seksuaalisen autonomian lisääntymiseen. Samaan aikaan koko teollinen elämänmuoto on asettunut kyseenalaiseksi ilmastokriisin myötä.

– Kun sosiokulttuuriset rakenteet muuttuvat, muuttuvat myös tavat elää läheissuhteissa. Yksin asuminen lisääntyy, ja nuorilla ystävyyssuhteet saavat uusia merkityksiä. Ydinperheen elämäntapa ainoana mahdollisena vaihtoehtona kyseenalaistuu, ja tilalle tulee mahdollisuus elää tietoisesti lapsettomana tai hankkia lapsi ilman parisuhdetta, esimerkiksi ystävän kanssa.

Suorannan mukaan koronapandemia näyttää vahvistavan käynnissä olleita kehityskulkuja, seksuaalisen monimuotoisuuden lisääntymistä ja toisaalta läheissuhteisiin ja seksiin liittyvää polarisaatiota. Koronaeristys on nostanut pintaan sinkkujen ja parisuhteessa olevien erilaiset mahdollisuudet harrastaa seksiä. Partneriseksi on jo aiemmin vähentynyt, sooloseksi sen sijaan lisääntynyt.

– Yksinasuvilla erillisyyden kokemus voi jäädä päälle, ja sillä voi olla pitkällisiäkin vaikutuksia.

Suoranta ennustaa myös, että kohta koittaa uusi 20-luku.

– Jo tietoisuus omasta kuolleisuudesta voi saada ihmiset ottamaan kaiken irti mahdollisista viimeisistä päivistään. Kinsey-instituutin tutkimus kertoo, että korona on saanut amerikkalaiset kiinnostumaan avoimista suhteista ja panostamaan parisuhteisiin uudella tavalla. Partneriseksistä tulee intentionaalista, erityistä, ja kiinnostus seksuaaliseen vaihteluun lisääntyy.

Tutkija veikkaa, että nuorten kohdalla heteroseksuaalisuuden avautuminen jatkuu.

– Identiteetistä riippumatta seksistä tulee entistä enemmän ”queer”, eli seksin harrastamisen muodot irtoavat kaksijakoisista määritelmistä. Viime vuosina on tutkittu esimerkiksi ilmiötä, jossa nuoret heteroiksi identifioituvat miehet harrastavat seksiä toisten miesten kanssa.

Lainsäädäntö

Seksuaalisen sääntelyn etappeja

1894: Laki naisten ja miesten homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnista.

1929: Avioliittolaki.

1948: Aviorikos poistettiin rikoslaista.

1950: Ensimmäinen aborttilaki. Laki salli abortin myöntämisen vain sikiön vammaisuuden, sairauden tai eettisin perustein, esimerkiksi raiskauksen tai sukurutsan vuoksi.

1970: Uusi aborttilaki.

1937–1986: Irtolaislaki.

1971: Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin rikoslaista.

1973: Päivähoitolaki.

1986: Tasa-arvolaki.

1994: Raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin.

2000: Uusi perustuslaki (sisältää yhdenvertaisuuden lain edessä sekä yleisen syrjintäkiellon).

2002: Laki rekisteröidystä parisuhteesta.

2003: Translaki.

2004: Yhdenvertaisuuslaki.

2011: Transvestisuuden sairausluokitus poistuu laista.

2014: Uudistuneet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki.

2017: Laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut