Kuopion kaupunkialue pimeni yllättäen - valot sammuivat, sähköovet jumittivat ja hissit hyytyivät

Ukkosmyrskyn jälkiä siivottiin pitkin keskiviikkoiltaa eri puolilla Kuopiota. Aake Roininen

Asta Tenhunen, Janne Niiranen

Kuopion keskustassa ja muualla sen läheisillä kaupunkialueilla sattui vakava sähkönjakeluhäiriö keskiviikkoiltana. Häiriö toistui kahdesti eli sähköt pimenivät kahteen eri kertaan noin tunnin välein.

Enimmillään ilman sähköä Kuopion Sähköverkon alueella oli ainakin noin 38 000 taloutta.

Kuopion Energia kertoi hieman ennen kahdeksaa illalla Facebookissa, että katkot johtuivat salamaniskusta. Niitä oli ilmeisesti useita.

Kaupungin koko keskustan pimeneminen sähkökatkon takia on erittäin harvinaista.

Keskustan alue pimeni laajalti eli esimerkiksi kaupoista, kerrostaloista ja muista rakennuksista sammuivat kaikki sähkölaitteet kuten valot, ovien sähkölukot ja muut laitteistot.

Sähköt katkesivat myös muualla kaupunkialueella. Pohjoisessa suunnassa katkosalueen raja oli ainakin Päivärannan korkeudella asti.

Ihmisiä oli jumissa ravintoloissa, kaupoissa ja hisseissä. Myös kaikki kaupungin ulkovalaistus pimeni kerralla.

Myös Savon Sanomien toimituksesta katkesivat sähköt kaksi kertaa illan aikana, mitä ei ole tapahtunut tiettävästi koskaan aiemmin.

Ukkosmyrskystä myös muita vahinkoja

Sähköt Kuopion kaupunkialueelle palautuivat vähän ennen kello 19:ää, mutta uusi katkos iski noin kello 19.50. Se oli kuitenkin ensimmäistä katkosta lyhyempi.

Pelastuslaitoksen mukaan heidän tietoonsa ei tullut vakavia vaaratilanteita sähkökatkojen takia.

Rajuilman aiheutti kuitenkin paljon vahinkoja muun muassa Leppävirralla, Varkaudessa ja laajalti Vehmersalmella sekä ylipäätään Kuopiossa. Vahingot olivat muun muassa tulipaloja sekä tielle kaatuneita puita.

Isot kriittiset toimijat kuten Kuopion yliopistollinen sairaala on varustettu varageneraattoreilla, joten se toimi koko ajan poikkeuksellisesta sähkökatkosta huolimatta. Myös osassa kauppakeskuksista varavoima alkoi toimia ja tuottaa sähköä katkon aikana.

Ukkoset ovat aihettaneet laajoja sähkökatkoja myös Savon Voimalla eli sähköverkossa maakunnan pienemmissä kunnissa ja maaseutualueella. Illalla sähkönjakeluhäiriöitä oli yli 31000:lla Savon Voiman asiakastaloudella.

Osa sähköistä palautui kuitenkin nopeasti, sillä häiriötiedotteiden mukaan puolessa tunnissa sähkönjakelu oli palautunut ennalleen jo parillakymmennellätuhannella taloudella.

Ukkoskuurot iskivät Kuopion seudulle – vettä tulvi useisiin rakennuksiin

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut