Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

No jo on salko poikineen – "Mikään uusi ei jää täällä tekemättä siksi, että pelättäisiin epäonnistumista"

Väittävät, että talkootyö ja yhteisöllisyys olisivat katoavaa kansanperinnettä, mutta sitä ei ainakaan Tervossa huomaa. Kirkonkylän kahtia jakavalla Tervonsalmen sillalla on juhannusaaton aatosta lähtien ohikulkijoita ilahduttanut kolme näyttävää juhannussalkoa.

Salkoihin on sidottu riippakoivun oksista koivunlehväköynnöksiä, joihin on laitettu mukaan kukkakimppuja. Salkoihin on sidottu myös pyöreitä kransseja. Lisäksi siltaa on koristeltu köynnöksillä ja kukkakimpuilla.

Kukat ovat pääosin luonnon kukkia, jotka on kerätty maanteiden ja kyläteiden pientareilta. Joukossa on myös muutama silkkikukka.

Kuusisalkojen pystyttämiseen täytyi kysyä lupa Pohjois-Savon ely-keskukselta, joka myönsi sen. Salot on kiinnitetty kunnan vanhoihin joulukuusen telineisiin.

Juhannussalkoasetelman on toteuttanut Tervon maa- ja kotitalousseura ry, mutta varsinaisen työn ovat tehneet noin 15 talkoolaista.

Yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen kehuu kylän talkooporukkaa, sillä ilman heitä ei tätä näyttävyyttä välttämättä olisi saatu aikaan.

– Olen asunut Tervossa muutaman vuoden. Täällä on sellainen erityispiirre, että ihmiset on valtavan rohkeita kokeilemaan kaikkea uutta ja tekevät asioita yhdessä. Mikään uusi ei jää täällä tekemättä siksi, että pelättäisiin epäonnistumista, Raatikainen sanoo.

Juhannussalot ilahduttavat ohikulkijoita hetken aikaa vielä juhannuksen yli.

Raatikainen ei ole nähnyt Savossa vastaavanalaisia juhannussalkoja. Hänen mukaansa niillä haluttiin kunnioittaa Suomen suvea ja luontoa unohtamatta yhdessä tekemisen tärkeyttä.

– Juhannusperinteet ovat muuttuneet entisiin aikoihin verrattuna niin, että kokkotulille kokoonnutaan yksityisissä porukoissa. On hienoa, että meillä on asioita joita teemme ja koemme yhdessä, ja luomme juhlaa yhdessä. Ihmiset ovat mukana tässä siksi, että on kiva tehdä asioita kimpassa. Aina kun voi tehdä sellaista, josta syntyy kauneutta tai hyvää mieltä, se panee porukan jaksamaan. Tekemällä voimme tehdä sellaista, jonka avulla voimme kunnioittaa luontoa, joka me on lahjaksi saatu, Raatikainen summaa.

Salkojen paikalleen laittamisessa apuna oli Palveluyhtiö Viisarit Oy, joka on Keiteleen, Tervon ja Vesannon kuntien yhteisomistama teknisen toimialan palveluyhtiö.