Pohjois-Savo juhlii maakuntapäivää erikoiskattauksella – Elämyksiä jokaiseen makuun

Juhlassa saadaan maistiaisia Savo-oopperan Minnan taivas -oopperasta. Minna Canthin roolissa esiintyy Marjukka Tepponen. Antti Karppinen/Alias creative
Jaana Hiltunen

Jaana Hiltunen

Ei oo mittään humpuukkia.

Niin tokaisee Pohjois-Savon liiton maakuntajohtaja Marko Korhonen vuoden 2021 maakuntajuhlan asiallisista antimista.

Kuopiossa sunnuntaina 15. elokuuta juhlittava Pohjois-Savon maakuntapäivä on totta tosiaan monipuolinen setti niin taiteen kuin ruumiinkulttuurin nälkään.

Musiikkikeskuksella nautiskeltavan konsertin teema on sävelretki savolaisuuteen.

Yksi konsertin odotetuimmista helmistä on makupala Savo-ooppera ry:n uudesta Minnan taivas -maakuntaoopperasta, joka tulee ensi-iltaan tammikuussa. Minna Canthin roolissa esiintyy siilinjärveläislähtöinen sopraano Marjukka Tepponen, joka on kiinnitetty vuodeksi 2022 New Yorkin maineikkaaseen Metropolitan-oopperaan.

Juankoskelaistaustaista maailmalla mainetta niittänyttä tekemistä puolestaan tarjoilee Anssi ja Samuli Neuvosen indierock-yhtye NEØV, jonka esiintyminen kotimaisemissa on harvinaista herkkua.

Maakuntapäivän konsertin järjestävät Pohjois-Savon liitto, Kuopion kaupunki ja Savon Sanomat yhteistyössä Savo-ooppera ry:n kanssa.

Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö pitää hienona sitä, että maakuntapäivä on nyt vakiinnuttanut paikkansa arvokkaana ja odotettuna juhlana. Hän odottaa erityisesti Savolainen sanavalmius -tunnustuksen jakoa, sillä edellisvuosienkin nimilista on kova. Tittelin ovat aiemmin saaneet Antti Holma, Sakari Kuosmanen, Mari Perankoski ja Jaakko Teppo.

– Tällä kertaa ohjelmassa on niin korkeakulttuuria kuin ruumiinkulttuuria, Rönkkö viittaa tapahtumaan, joka pidetään konsertin jälkeen Kuopion keskuskentällä KuPSin toimesta.

Maakuntapäivän konsertti avaa samalla Kuopion Musiikkikeskuksen syyskauden.

– Meille on tullut jo nyt paljon hyvää palautetta siitä, että konsertin järjestäminen on suorastaan kulttuuriteko. Viime ajat ovat olleet niin vaikeita etenkin taiteilijoille, Marko Korhonen sanoo.

Hän lisää, että järjestäjät haluavat voimistaa yhdessäolon tunnetta ja kannustaa nousemaan rohkeasti ylös ankeiden aikojen jälkeen.

– Tulossa on huippupäivä ja siinä on paljon symboliikkaa maailman avautumisesta.

Maakuntapäivän konsertin juontaa näyttelijä Lotta Vaattovaara. Konserttiin tulee myyntiin 300 lippua ensi viikolla ja todennäköisesti lisää myöhemmin, kun kokoontumisrajoitukset elokuun osalta tiedetään. Ensimmäinen lippuerä tulee myyntiin Lippu.fi-palvelun kautta ja tiketin hinta on kymmenen euroa.

M aakuntapäivä jatkuu konsertin jälkeen Kuopion keskuskentällä, kun Kuopion Palloseura järjestää kunnianosoituksen pohjoissavolaiselle jalkapallolle. Kello 14 alkava tapahtuma sattuu sopivasti päivälle, jolloin KuPSilla on kotipeli sekä naisten että miesten joukkueilla.

– Se on elämyksellinen päivä etenkin lapsiperheille, ja erilaista tekemistä ja nähtävää riittää, kertoo KuPSin myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Voutilainen.

Veikkausliigan peli alkaa kello 18.30 ja sitä ennen kentällä nähdään juniorijalkapallon esiinmarssi.

– Juniorit pääsevät tekemään juhlavan marssin. Olemme kutsuneet tapahtumaan maakunnan kaikki juniorijalkapalloseurat eli lähes 20 seuraa.

Juniorit pääsevät tapahtumaan ja pelejä seuraamaan ilmaiseksi, kun päällä on oman seuran verkkarit.

– Muuten tulemme markkinoimaan tapahtumakokonaisuutta niin, että yhdellä lipulla pääsee kokemaan kaikki päivän tapahtumat ja pelit ja lipun hinta on nimellinen.

Pohjois-Savon liitto ja Savon Sanomat herättivät maakuntapäivän henkiin vuonna 2017, ja sitä on vietetty sen jälkeen elokuun 15. päivä eri puolilla maakuntaa. Päivän ajankohta on valittu Tavinsalmen hallintopitäjän perustamispäivän (15.8.1547) mukaan. Tavinsalmi oli ensimmäinen hallinnollinen yksikkö, joka kattoi lähes koko nykyisen maakunnan.

Ohjelma

Päivän anti

Pohjois-Savon maakuntapäivän konsertti ”Sävelretki savolaisuuteen” pidetään Kuopion Musiikkikeskuksessa 15. elokuuta kello 12.

Ohjelma: Lentävä kalakukko, Kuopion kaupunginorkesteri. Makupaloja uudesta Minnan taivas -maakuntaoopperasta. Sawo Ensemble joht. Timo Kärkkäinen: Savolaenen päeväuni. NEØV – Picture of A Good Life. Älä unohda -musiikkivideo ensimmäistä kertaa livenä Jussi Mattilan sovituksena.

Tilaisuuden juontaa näyttelijä Lotta Vaattovaara. Konsertissa jaetaan järjestyksessään viides Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinto.

Päivä jatkuu keltamustan jalkapallon merkeissä keskuskentällä kello 14, kun KuPS järjestää tapahtuman.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut