Maasto on räjähdysherkän kuivaa – ainakin viisi maastopaloa ilmi muutamassa päivässä

Maastopalo sitoo ensin sammuttajia sammutustöihin, mutta lisäksi maastopalosta seuraa usein pitkät huoltotyöt, kun sammutusletkuja kerätään, pestään ja korjataan palojen jäljiltä. Outi Paappanen

Asta Tenhunen

Maasto on Pohjois- ja Etelä-Savossa erittäin kuivaa.

Pelastuslaitos on viime päivinä sammutellut useita maastopaloja pitkin Savoa. Maanantaina Kiuruvedellä sammutettiin usean tunnin ajan Kiuruveden Heinäsuon turvetuotanto-alueella syttynyttä paloa.

Palo saatiin rajattua noin sadan metrin levyiseen paloalueeseen, mutta tuli ehti pureutua yhteen turveaumaan, jonka sammuttaminen kesti pitkään.

Viikonloppuna Sonkajärvellä havaittiin maastopalo, joka oli saanut alkunsa ilmeisesti runsaan viikon takaisesta ukkosesta. Se oli kytenyt maastossa niin kauan, että palo viikonloppuna lehahti liekkeihin tuulenvireestä.

Myös Rautavaaralla sammutettiin lauantaina metsänhoitotöissä koneen aiheuttamasta kipinästä syttynyttä maastopaloa.

Varkauden Kangaslammen maastopaloa sammutettiin ensin perjantaina ja sitten uudestaan lauantaina. Palo oli kivikkoisessa maastossa kaukana tiestä eli se ei uhannut rakennuksia, mutta oli hankala sammutettava vaikeakulkuisessa maastossa.

Video alla: Rajavartiolaitoksen helikopteri auttoi sammuttamaan viime lauantaina maastopaloa Varkaudessa.

Lisäksi Nilsiässä paalaimesta alkanut palo levisi maastoon kuivaan heinään noin kahdelle hehtaarille lauantai-iltana. Maastopalo pääsi leviämään myös 15 kappaleeseen suurpaaleja ennen kuin se saatiin kuriin.

Vaikka mikään paloista ei suoraan uhannut ihmisiä, niistä aiheutui mittavasti työtä pelastuslaitokselle raskaissa helleoloissa.

Syrjässä olevien maastopalojen sammuttaminen voi kestää tunteja tai jopa päiviä, jolloin palot sitovat pelastuslaitoksen resursseja pois muista tehtävistä.

Pohjois- ja Etelä-Savossa on voimassa metsäpalovaroitus. Erittäin kuivan sään vuoksi avotulen teko on ehdottomasti kiellettyä molemmissa maakunnissa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut