Liisa Kauppisen kolumni: Tämä ei ole hyvä kolumni

Liisa Kauppinen

Liisa Kauppinen

Ikävä kyllä tästä tulee huono kolumni. Kuten mikä tahansa julkisuudessa esitetty näkökanta, hyvä kolumni rummuttaa yhden, selkeän ja vahvan näkökannan puolesta. Mitä räväkämpi, sen parempi!

Olen määrätietoisesti yrittänyt harjaantua kärjekkäiden mielipiteiden muodostajana jo noin kahden vuosikymmenen ajan. Ruokapöytiin olen nostanut absurdeja näkökantoja, joita olen puolustanut viimeiseen asti silkasta väittelemisen ilosta.

Turhaan. Moni kysymys on nykyään niin suunnattoman mutkikas, että jopa mielipidetrollailu vaikuttaa rakettitieteeltä, niin suosittua kuin se onkin.

Erityisen hyvin ilmiö tuntuu kiteytyvän kiistelyyn siitä, miten suomalaisia metsiä pitäisi hakata. Juuri nyt kysymys on paljon esillä siksi, että Euroopan unioni on laatimassa metsästrategiaa osana ilmastopolitiikkansa mylläystä. Sivumennen on todettava, että aihetta koskevat sanaharkat lienevät seuranamme vielä monen monta vuotta.

Metsäväittelyn lisäksi lehtien palstoilta on kesällä voinut lukea uutisia Kanadan Lyttonin kylästä, jossa mitattiin ennätykselliset 49,6 asteen lämpötilat ja jonka metsäpalot nielivät lähes kokonaan. Olosuhteita pahensi se, että lähistöltä on hakattu valtaisia aloja aarniometsää, joka lieventäisi kovaa kuumuutta.

Toisin kuin Suomessa, Kanadan metsistä suuri osa on luonnontilaisia. Sellaisina ne varmasti ovat koti monelle pallomme asukille, joka ei muualla viihdy. Samalla hoitamaton metsä roihuaa erityisen iloisesti. Tutkijoiden mukaan kanadalaiset metsät vapauttavatkin luonnontuhojen vuoksi enemmän hiiltä kuin sitovat.

Suomalaiset röyhistävät rintaansa kohisten kasvavista metsistään, taidostaan hoitaa niitä ja niiden PEFC-sertifikaateista – varmaankin syystä. Samalla viranomaiset ovat pitäneet sertifikaattia viherpesuna.

Hiki tulee jo pelkästään näillä eväillä, kun pohtii, kuinka ihmeessä tällaiset kysymykset voi typistää eipäs-juupas -vastakkainasetteluksi? Kuka oikeasti osaa laskea kaikki mahdolliset muuttujat, kehityskulut ja vaikutukset ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle?

Kärjekkäiden mielipiteiden, suurien intressien ja kehittyvien tutkimustulosten ristipaineessa tuntuu parhaalta jättää pohdiskelut ja kirjoitushommat sikseen: irtisanoa lehtitilaus, jättää äänestämättä, levittää iholle korkeamman suojakertoimen aurinkorasvaa, katsoa kissavideoita ja luottaa, että linnut laulavat ja raha kasvaa puissa vastakin.

Toivottavasti kovin muu ei koe samoin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut