Nykyiset lääkärikopterit vuokrataan suoraan isäntäfirmalle Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä

Yksi Finnhemsin kopteritukikohdista sijaitsee Kuopiossa Kelloniemen kärjessä. Tuire Punkki

Asta Tenhunen

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava valtionyhtiö Finnhems ei toistaiseksi osta omia helikoptereita Itä- ja Pohjois-Suomeen niin kuin se oli aikonut, vaan väliaikaisratkaisuna se vuokraa neljä helikopteria viideksi vuodeksi.

Noin 20 miljoonan euron arvoiseen sopimukseen kuuluvat neljän kopterin lisäksi osittain rungon ja moottoreiden varaosapalvelu.

Vuokrattavat kopterit ovat samoja H415-helikoptereita, joita tällä hetkellä lentopalveluita tuottava Babcock Scandinavian AirAmbulance käyttää Oulun, Rovaniemen ja Kuopion tukikohdissa.

Kun palvelusopimus Babcockin ja Finnhemsin välillä päättyy helmikuussa 2022, Finnhems vuokraa samat kopterit samoihin tukikohtiin.

Kuopion, Oulun ja Rovaniemen tukikohtien lentävä henkilöstö siirtyy kuitenkin Finnhemsin työntekijöiksi. Heillä on tyyppikoulutus siihen kalustoon, joka jatkaa heidän käytössään.

Finnhemsin muut tukikohdat Vantaa, Turku ja Tampere ovat siirtyneet jo aiemmin Finnhemsin omaksi toiminnaksi. Niissä lääkärikoptereina käytetään EC 135 P2+ -helikoptereita.

Finnhems osti vuosi sitten syksyllä Skärgårdshavets Helikoptertjänstin ja muutti uuden tytäryhtiönsä nimeksi Finnhems Lentopalvelut.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi vuonna 2019, että lääkärikopterien lentotoiminta siirtyy ulkoa ostettavasta palvelusta Finnhemsin omaksi tuotannoksi.

Esimerkiksi Kuopiossa kopterin vuokrasopimus on väliaikaisratkaisu, sillä Finnhems aikoo hankkia kaikkiin tukikohtiinsa oman kaluston.

Finnhemsin omistus siirtyi sairaanhoitopiireiltä valtiolle keväällä 2020. Sairaanhoitopiirit vastaavat edelleen lääkärikopterien ensihoitopalvelusta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut