Pohjois-Savoon poikkeusluvat 11 karhun kannanhoidolliseen metsästämiseen

Pohjois-Savossa myönnettiin 11 kannanhoidollista poikkeuslupaa karhun metsästämiseen. Ville Miettinen

Aku-Pekka Mölsä, Kaisu Lötjönen

Pohjois-Savossa myönnettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia yhteensä 11 karhun metsästämiseen kuluvaksi syksyksi. Haettu määrä oli 18 poikkeuslupaa.

Kolmelle alueelle annettiin kielteinen päätös, koska karhuhavainnot ja vahingot olivat muita hakemusalueita vähäisempiä.

Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin maakunnan tiheimmille karhualueille. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2021–2022 karhusaaliin enimmäismääräksi 457 yksilöä.

Luonnonvarakeskus on arvioinut Suomen riistakeskus Pohjois-Savon alueen pentutuotoksi tänä vuonna 25 pentua, kun vuoden 2020 pentutuotoksi arvioitiin 45 pentua. Maakunnan karhukannaksi ennen metsästyskautta 2021 arvioidaan 125–145 yli vuoden ikäistä karhua.

Vuoden 2020 aikana karhut rikkoivat mehiläispesiä ja rehupaaleja Pohjois-Savon alueella yhteensä 42 150 euron edestä, mikä on noin 10 000 euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Karhuvahinkoja on pyritty estämään ennalta muun muassa suojaamalla mehiläistarhoja sähköaidoilla. Kesämökkien ja kotitalouksien jätteet on syytä hävittää siten, etteivät karhut pääse tottumaan ”helppoon ja makeaan elämään”.

Houkuttavaan ravintokohteeseen tottuneen karhun vieroittaminen huonosta tavasta on usein erittäin hankalaa, jopa mahdotonta.

Etelä-Savon alueelle myönnettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia yhteensä 45 karhun metsästämiseen. Lupamäärä kasvoi kolmella edelliskaudesta.

Poikkeuslupia painotettiin Etelä-Savon itäosiin tiheimmän karhukannan alueelle. Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kuntien alueiden yhteisluvalle myönnettiin 17 lupaa. Pinta-alaan suhteutettuna verotuspaine on näillä alueilla edelleen noin kaksinkertainen muuhun Etelä-Savoon verrattuna.

Luonnonvarakeskus on arvioinut petoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella riistakeskus Etelä-Savon alueen karhukannaksi 360 - 380 yli vuoden ikäistä karhua. 

Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.2021.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut