Elokuva-arvio: Modernisointi Väinö Riikkilän kulttihahmoista on kunnianosoitus lapsuudelle, leikille ja toveruudelle

Kilu (Oskari Mustikkaniemi) ja Pertsa (Olavi Kiiski) seikkailevat vesillä. Viivi Mahlakaarto

Jussi Virratvuori

Pertsa ja Kilu

Arvio: 4/5

Väinö Riikkilä (1906–1969) oli sananmukaisesti työläiskirjailija. Hän kasvoi duunarikodissa, menetti isänsä kansalaissodan kahinoissa ja työskenteli rakennuksilla, laivoilla, maatiloilla, yövartijana sekä konepajalla. Siinä sivussa hän kansakoulupohjalta kirjoitti viisitoista kirjaa, joista suurin osa oli nuorisoromaaneja. Parhaiten elämään ovat jääneet Pertsa ja Kilu -kirjat, jotka ovat kirvoittaneet nuoria lukijoita ja elokuvantekijöitä jo 70 vuotta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartialla on taatusti hyvin henkilökohtainen suhde Pertsa ja Kilu -kirjoihin. Muuten ei ole selitettävissä sitä, miksi tämä monitaiturimainen mediavaikuttaja teki jo vuonna 2000 omaan tekstiinsä perustuvan televisiosarjan Pertsasta ja Kilusta. Hän on myös käsikirjoittanut ja ohjannut näistä pojista kesäteatteriesityksen.

Mikäpäs siinä. Pertsa ja Kilu kestävät aikaa. Varsinkin kun Vartia taidokkaasti tuo omissa tarinoissaan poikien maailman nykyaikaan siten, että niissä on säilytetty vanhan ajan nostalgiaa, poikaviikarimaista seikkailua sekä sopivan kevyttä jännitystä.

Uusi elokuva on kaikessa harmittomuudessaan ja viattomuudessaan vallan mainio. Pertsa ja Kilu törmäävät merellä sattumalta pariskuntaan, jolla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan, vaan pikemminkin ryöstämänsä Kotkan pankin saalis. Rahat uppoavat myrskyssä mereen, mutta Pertsa ja Kilu ovat kirjanneet ylös paikan. Alkaa seikkailu, jossa riittää monia viihdyttäviä käänteitä ja jonka aikana mennään vettä pitkin, veden alla sekä ilmassa kiitäen.

Elokuva on kaikessa harmittomuudessaan ja viattomuudessaan vallan mainio.

Elokuva on kunnianosoitus vanhalle fantastiselle ja lasten mielikuvitusta ruokkivalle kerronnalle. Ja mikä parasta – Taavi Vartia työryhmineen kertoo tarinan rauhassa, sellaisin liikkuvin kuvin, joissa ei ole kiire mihinkään ja joita ei tarvitse leikata nykyaikaiseksi nanosekuntisilpuksi. Lopputuloksena on rauhallinen, mutta jännittävä kertomus, johon on aikaa keskittyä niin silmän kuin mielenkin tasoilla.

Hienoa on myös se, kuinka Vartia kuljettaa tarinassa Pertsan vanhempien kautta nykyaikaisen tehdastyöläisen asemaa globaalissa taloudessa. Kuvien ja repliikkien väliin on laitettu viesti siitä, kuinka kaiken maailman raha kuljettaa perheitä paikkakunnalta toiselle, katkoo ystävyyksiä ja katkoo juuria.

Ja hieno on elokuvan roolitus! Pertsaa näyttelevä Olavi Kiiski on karismaattinen nuorukainen ja hän muistuttaa näyttelijä Kai Lehtistä. Replikointi, olemus ja vakuuttavuus tuovat mieleen Raidin pääosan esittäjän. Kilua näyttelevä Oskari Mustikkaniemi on myös kameran edessä luonteva ja luo hyvää vastapainoa kaverilleen.

OhjausTaavi Vartia. Rooleissa Olavi Kiiski, Oskari Mustikkaniemi, Mimosa Willamo, Elias Westerberg, Hannes Suominen, Veeti Kallio, Elsa Saisio, Ville Myllyrinne, Anu Sinisalo, Turkka Mastomäki.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut