Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varkaat irrottivat katalysaattoreita autoista Kuopiossa – poliisi pyytää havaintoja

Kahdesta eri henkilöautosta anastettiin katalysaattorit Kuopiossa perjantain vastaisena yönä. Katalysaattorit oli leikattu autoista irti niin, että autoihin aiheutui vahinkoa.

Poliisi pyytää tapauksista havaintoja. Toinen katalysaattorivarkauden kohteeksi joutuneista henkilöautoista oli teon aikaan pysäköitynä Puijonlaaksoon Suurmäentie 8:n parkkipaikalle. Toinen autoista oli ollut Rypysuolla Verhiöpolku 6:n parkkipaikalla.

Lisäksi samana yönä oli murtauduttu henkilöautoon Neulamäessä Kantotie 6:ssa ja varastettu auton sisältä omaisuutta.

Poliisi pyytää kaikista näistä tapauksista havaintoja poliisin vihjepuhelimeen 0295 415 232 tai sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Purkajat aiheuttaneet vahinkoja

Ainakin Kuopion Puijonlaaksossa on aiemminkin tänä vuonna ollut katalysaattorivarkauksia.

Katalysaattorit sisältävät rhodiumia, palladiumia ja platinaa, joiden arvo on noussut viime vuosina paljon.

Suomen Autopurkaamoliiton mukaan katalysaattorivarkaudet aiheuttavat autoihin nykyään isoja vahinkoja, sillä autosta rikotaan usein samalla maskeja, puskureita, jäähdyttimiä, ilmastointilaitteita, välijäähdyttimiä, lukkopeltejä, konepeltejä, pohjalevyjä, pakosarjoja ja turboja.

Vahinkoja tulee etenkin siksi, kun varkaat pyrkivät viemään katalysaattorin mahdollisimman nopeasti.

Katalysaattoreita kierrätetään ja myydään Suomessa arviolta yli 100 000 kappaletta vuosittain, joten käytettyjen katalysaattoreiden joukosta on vaikea tunnistaa, mitkä ovat laillisesti hankittuja ja mitkä varastettuja.

Osa kierrätysyrityksistä on lopettanut käteismaksut katalysaattoreista ja maksaa niistä vain tilisiirrolla, jotta talteen jää kaupan toisen osapuolen tiedot.

Autoista viety useita kymmeniä katalysaattoreita Savossa