Kuopiolle hankerahaa liitoskuntien haitallisten vieraslajien kartoituksiin

Komealupiini on Suomessa laajalle levinnyt haitallinen vieraslaji. Juha Poutanen
Tomi Pyy

Tomi Pyy

Kuopion kaupunki on saanut Maa- ja metsätalousministeriön myöntämän hankerahan haitallisten vieraslajien torjunnan tehostamiseksi. Hankeraha on kolmivuotinen ja kuluva kesä on hankkeen ensimmäinen. Kaupunki saa avustusta 50 prosenttia toteutuneista kustannuksista.

Hankerahalla selvitetään Kuopion liitoskuntien taajama-alueiden vieraslajiesiintymiä. Liitoskunnissa ei toistaiseksi ole tehty systemaattista vieraslajikartoitusta.

Ensisijaisesti kartoitettavat vieraslajit ovat jättipalsami, jättiputki ja komealupiini. Havainnot kirjataan kartoitusten jälkeen Suomen lajitietokeskuksen ylläpitämään valtakunnalliseen laji.fi -palveluun. Esiintymästä merkitään sijainnin lisäksi ylös myös esiintymän laajuus ja runsaus.

Kartoitukset ovat alkaneet tällä viikolla jatkuvat elokuun alkupuolelle saakka. Tavoitteena on kartoituksen avulla selvittää vieraslajiesiintymien määrä ja runsaus, jotta torjuntatoimien tarvetta voidaan arvioida ja kohdentaa tärkeimpiin kohteisiin.

Kartoitettavat taajama-alueet ovat Melalahti, Karttulan Syvänniemi ja Pihkainmäki, Maaningan Käärmelahti, Vehmersalmi, Nilsiän Tahko, Juankosken Muuruvesi ja Säyneinen sekä Kurkimäki.

Kaupunki toivoo myös asukkaiden ilmoittavan vieraslajihavaintojaan mainituista taajamista.

Ilmoitukset voi jättää ympäristönsuojelupalvelujen asiakaspostiin: ymparistonsuojelu@kuopio.fi. Ilmoitukseen tulisi liissää mahdollisimman tarkka paikkatieto sekä kuvaus esiintymän runsaudesta. Havainnosta voi myös soittaa ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Perätielle numeroon 044 718 2145.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut