Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Savo siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – tätä se tarkoittaa

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri siirtyy perustasolta koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Pohjois-Savon koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki totesi, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alue siirtyy epidemian kiihtymisvaiheeseen tästä päivästä eli maanantaista 26. heinäkuuta alkaen. Syynä tähän ovat viime aikoina voimakkaasti lisääntyneet koronatartunnat sairaanhoitopiirin alueella.

Itä-Suomen aluehallintoviraston koronatyöryhmä puolestaan kokoontui maanantaina arvioimaan tarvetta kokoontumisrajoitusten muutoksille alueellaan.

Aluehallintovirasto kokoontuu käsittelemään asian uudelleen torstaina, ja kiihtymisvaiheen mukaiset mahdolliset rajoitukset astuvat voimaan aikaisintaan ensi viikon alkupuolella.

– Nopeasti muuttuva heikentynyt tilanne edellyttää myös tarvittavien rajoitustoimien arviointia terveysviranomaisissa, terveydenhuoltoyksikön päällikkö Sami Remes aluehallintovirastosta toteaa tiedotteessa.

– Maamme epidemiatilanteen huononemisen vuoksi erityisesti nuorten tulisi huolehtia rokotteiden ottamisesta. Taudin vakavat muodot koskettavat nyt myös nuoria ikäluokkia, Remes jatkaa.

Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen kokoontumisrajoituksista vain, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Hybridistrategian mukaan kiihtymisvaiheessa suositellaan kokoontumisten rajoittamista, mutta päätökset tehdään aina tartuntatautilain mukaan ja asiaa huolellisesti alueella selvittäen ja arvioiden.

Kun ilmaantuvuus on sairaanhoitopiireissä noussut, on myös alueellisen terveydenhuollon toimintakapasiteetin riittävyyttä arvioitava. Rajoituspäätöksissä on arvioitava sitä, ovatko kokoontumisrajoitukset epidemian leviämisen estämisen kannalta vallitsevassa tilanteessa lääketieteellisesti ja oikeudellisesti välttämättömiä.

Aluehallintovirasto seuraa tilannetta tiiviisti yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Voimassa olevat alueelliset suositukset 26.7.2021 alkaen:

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella on voimassa kiihtymistason maskisuositus (ks. THL: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille), jonka mukaisesti maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa esimerkiksi:

•Joukkoliikenteessä

•Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

•Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä

•Harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan käyttämissä sisätiloissa, jos samassa tilassa on useampia henkilöitä

•Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, esimerkiksi

Kaupat ja ostoskeskukset

Postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat

Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat)

Uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat)

Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat

Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat

Teatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat

Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat

Museot ja galleriat

Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet, jos sisätiloja

Festivaalit ja markkinat, jos ne pidetään sisätiloissa

Kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat