Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi kiihtymisvaiheeseen siirryttiin Pohjois-Savossa ja mitä siitä seuraa? – Avi arvioi tarvetta kokoontumisrajoitusten muutoksiin, mutta Kuopiorockiin mahdolliset rajoitukset eivät ennätä

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä määritti kokouksessaan maanantaina, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri siirtyy perustasolta koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen 26. heinäkuuta alkaen.

– Taudin ilmaantuvuus ja sairaalahoidon tarve on kasvanut, ja tilanne on huolestuttava, kuvaa KYSin ylilääkäri ja vs. sairaalanjohtaja Kimmo Mäkinen päätöksen taustoja.

– Myös taudin jäljitettävyys on vaikeutunut. Jos kuljemme ilman maskeja ja turvavälejä, on todella hankala jäljittää, mistä taudin on saanut.

Mäkisen käsityksen mukaan tämän hetken tartunnoissa on kyse herkästi tarttuvasta delta-variantista. Suurin osa maakunnan tartunnoista on todettu Kuopiossa.

Maanantaista alkaen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella on voimassa kiihtymistason maskisuositus, ja maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa.

Myös Itä-Suomen aluehallintoviraston koronatyöryhmä kokoontui maanantaina arvioimaan tarvetta kokoontumisrajoitusten muutoksille. Keskustelussa sivuttiin myös torstaina alkavaa Kuopiorock-festivaalia, joka on lähes loppuunmyyty.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole perusteita tehdä päätöksiä, jotka vaikuttaisivat viikonlopun tapahtumiin. Olemme pyytäneet sekä sairaanhoitopiiriltä että THL:ltä arviot tarvittavista toimenpiteistä, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti sanoo.

Hän kuitenkin kehottaa jokaista festarikävijää noudattamaan tarkasti tapahtumanjärjestäjän turvallisuusohjeita.

Aluehallintovirasto kokoontuu käsittelemään asiaa uudelleen torstaina aamupäivällä, ja kiihtymisvaiheen mukaiset mahdolliset rajoitukset astuvat voimaan aikaisintaan ensi viikon alkupuolella.

– Arvioimme hybridistrategian mukaisia toimia, kuten tarvitaanko tapahtumiin turvavälivaatimuksia. Tarkemmin en rajoituksia osaa vielä tässä vaiheessa arvioida, sillä selvitykset ovat yhä kesken, Lahti kommentoi.

Hybridistrategian mukaan kiihtymisvaiheessa suositellaan kokoontumisten rajoittamista, mutta päätökset tehdään aina tartuntatautilain mukaan ja asiaa huolellisesti alueella selvittäen ja arvioiden.

Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen kokoontumisrajoituksista vain, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Alueellinen koordinaatioryhmä on erityisen huolissaan nuorten ja nuorten aikuisten lisääntyvistä tartunnoista ja sairaalahoidon tarpeesta. Sekä Mäkinen että Lahti painottavat, että myös nuorilla on riski sairastua tautiin vakavasti.

– Ei tule tuudittautua siihen, että korona olisi nuorille vaaraton. Jokaisen tulee kantaa vastuuta; turvallisuusohjeiden noudattaminen ja rokotteen ottaminen ovat avaimia tähän, Lahti sanoo.

Pohjois-Savo siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – tätä se tarkoittaa

Kuopiorock alkaa torstaina – vielä ehtii Väinölänniemen uimarannalle