Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arviolta 13 000 henkilöä vedenkeittokehotuksen piirissä Siilinjärvellä – väliaikaisen vesipisteen säiliö tyhjeni

Arviolta jopa 13 000 henkilöä on Siilinjärven juomaveden keittokehotuksen piirissä. Luku perustuu Siilinjärven kunnan terveystarkastajien arvioon. Kunnan viransijainen ympäristöterveysjohtaja Kaisa Hartikainen kertoo, että bakteerien päätymisreitti vesijohtoverkostoon on yhä tuntematon, eikä putkirikkoa ole havaittu. Hän korostaa, että kyse ei ainakaan toistaiseksi ole epidemiasta, sillä kukaan ei ole sairastunut vedestä. Veden keittokehoitus on annettu hänen mukaansa varotoimenpiteenä.

–  Terveysriski on pieni, mutta mahdollinen.

Vesi pääsi loppumaan Siilinjärven Toritie 5:een perustetulta väliaikaiselta vesipisteeltä. Kuopion Veden verkostoinsinööri Kimmo Mikkola arvioi, että vedenjakeluun syntyi parin tunnin mittainen katkos. 15 kuutiometrin vesisäiliö on nyt täytetty.

Toinen säiliö on jo hankinnassa ja uuden vedenjakelupisteen sijainnista tiedotetaan myöhemmin.

Juomaveden keittokehotus koskee tuhansia Siilinjärvellä – "Löydös viittaa ulosteperäiseen saastumiseen"

Hartikainen kertoo, että kuntalaiset ovat olleet tyytymättömiä vesiongelmasta tiedottamiseen. Kunta ja Kuopion Vesi pyrkivät kuitenkin tekemään parhaansa tiedottamisessa.

– Kun tällainen asia tapahtuu perjantai-iltana virka-ajan ulkopuolella, tiedotuskanavat eivät ole parhaat mahdolliset. Tietenkin tiedotus on sellainen asia, että aina joku on siihen tyytymätön.

Hartikainen toteaa, että mikäli tilanne pahenee, asiasta annetaan myös vaaratiedote, mutta tällä hetkellä sille ei ole perustetta. Silloin on hänen mukaansa oltava kyse vakavasta terveysriskistä.

Tiedotusvälineiden, kunnan ja vesihuollon omien kanavien lisäksi tiedottamisessa on käytetty myös sosiaalista mediaa.

– Siilinjärven Facebook-sivujen kautta ensimmäisen tiedotteen on nähnyt jo yli 21 tuhatta henkilöä.

Kuopion Veden häiriötiedotteiden tekstiviestipalvelu ei ole vielä käytössä Siilinjärvellä, mutta se saataneen Kuopion Veden verkkosivujen mukaan käyttöön kunnan alueella vielä tämän vuoden aikana.

Kuopion Vesi aloittaa Hartikaisen mukaan veden kloorauksen Siilinjärvellä hyvin todennäköisesti ensi viikolla. Mikäli klooraus aloitettaisiin aikaisemmin, se estäisi luotettavan näytteenoton. Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy ja Kuopion Vesi ottavat näytteitä vesijohtoverkosta viikonloppuna ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos analysoi vettä ensi viikolla.

Näytteissä havaitut bakteerimäärät ovat olleet pieniä.

– Koliformisia indikaattoribakteereita on löytynyt 1–10 kappaletta per näyte useammasta eilen otetusta näytteestä. E. coli -bakteeria ei ole löytynyt rutiininäytteen ottamisen jälkeen.

Siilinjärven vesijohtovedestä löytyi rutiininäytteenoton yhteydessä yksi yksittäinen koliforminen bakteeri ja yksi yksittäinen E. coli -bakteeri. Koliformiset bakteerit ovat niin sanottuja indikaattoribakteereita, joiden esiintyminen näytteessä viittaa siihen, että vedessä on epäpuhtauksia. E. coli -bakteeri on merkki siitä, että vesi on saastunut ulosteperäisesti ja sen havaitseminen käynnisti laajemman näytteenoton Siilinjärven alueella.

Juttua muokattu 31.7. kello 18.10: Lisätty juttuun Kimmo Mikkolan arvio vedenjakelun katkoksen kestosta.