Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylä-Savon koululaiset rokotetaan kouluilla – arvion mukaan syyskuun alkupuolella

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti torstaina koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaiden ikäryhmään.

Ylä-Savon soten terveysjohtaja Eija Jestolan alustavan arvion mukaan 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat alkamassa Ylä-Savossa syyskuun alkupuolella. Koronarokotukset tullaan järjestämään yhteistyössä sivistystoimen sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kanssa.

– Heti ensi maanantaina ei päästä aloittamaan, nyt on järjesteltävä käytännön asioita, Jestola kertoo.

Jestola arvioi neljän kunnan rokotetarpeeksi noin 1 500–2 000 rokotetta.

– Rokotusten aloittaminen ei tapahdu hetkessä rokotteidenkaan osalta, mutta järjestelyt on jo aloitettu.

Lasten ja nuorten koronarokotukset tulisivat saataviksi pääosin kouluille. Käytännönasiat sovitaan vielä erikseen kuntien sivistystoimen kanssa koulukohtaisesti.

Heti ensi maanantaina ei päästä aloittamaan.

– Koulu on luonnollinen ympäristö rokotteiden jakamiseksi. Lapset ja nuoret ovat koulussa koulupäivän ajan ja rokottaminen tapahtuisi siinä ympäristössä, jolloin heidän ei tarvitsisi välttämättä lähteä muualle hakemaan rokotetta, Jestola toteaa.

Riskiryhmään kuuluvat 12–15-vuotiaat ovat voineet käydä rokotuksessa aikaisemmin.

– Riskiryhmään kuuluvat lapset ja nuoret ovat käyneet rokotuksessa ajanvarauksella. Tulevissa rokotuksissa kouluilla emme todennäköisesti käytä ajanvarausta, vaan tiedotamme vanhempia esimerkiksi Wilma-järjestelmän kautta, Jestola sanoo.

Alaikäinen lapsi saa itse päättää koronarokotuksen ottamisesta. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajan suostumus.

Suomesa ainoat myyntiluvalliset rokotteet yli 12-vuotiaille ovat BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote ja Modernan Spikevax-rokote.