Yliopistot priorisoivat aloittavien lähiopetusta – Itä-Suomessa ei lähiopetusta rajoittavia määräyksiä

Isoja opiskelijatapahtumia yliopistoissa ei välttämättä pystytä vielä järjestämään, mutta tarkoitus on, että ainakin opintojaan aloittelevat pääsisivät oppiin kampuksille. Tuire Punkki

Marke Rissanen, STT

Yliopistot alkavat ensi viikolla ratkoa, miten ne järjestävät alkavalla syyslukukaudella opetuksen nopeasti synkentyneen koronatilanteen varjossa.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi kokoontuu näillä näkymin keskiviikkona kuulemaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijanäkemykset siitä, miltä koronatilanne näyttää ja mitkä ovat syksyn ennusteet.

– Tarkoitus on muodostaa yhteinen tilannekuva, mutta yhtenäistä linjaa emme ole hakemassa alueellisten eroavaisuuksien vuoksi. On tärkeää, että yliopistot tekevät itsenäisesti päätöksiä alueellisten viranomaisten kanssa, jos valtakunnallisia linjauksia ei tule, sanoo rehtorineuvoston puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Samoilla linjoilla on myös Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä, jonka mukaan yliopistojen opetuksissa tullaan näkemään erilaisia ratkaisuja. Hänen mukaansa kokemuksista ja hyvistä käytänteistä käydään kuitenkin jatkuvaa keskustelua yliopistojen välillä.

Jo ennen lomia syksyn järjestelyistä on tehty alustavia linjauksia. STT:n soittokierroksen perusteella yleinen linja on, että ainakin nyt opintonsa aloittaville ja viime vuonna aloittaneille pyritään järjestämään lähiopetusta ja mahdollisuuksia läsnäoloon mahdollisimman paljon.

Myös Itä-Suomen yliopistossa tullaan painottamaan erityisesti opintojensa alkuvaiheessa olevien opiskelijoiden lähiopetusta.

Opintojen alussa yhteisöllisyyden luominen on tärkeää.

Tapio Määttä

– Opintojen alussa yhteisöllisyyden luominen sekä toisiin opiskelijoihin ja opettajiin tutustuminen on tärkeää, Määttä perustelee.

Hänen mukaansa luennoille osallistuvien määrää ei tulla Itä-Suomen yliopistossa näillä näkymin rajoittamaan, sillä alueella ei tällä hetkellä ole lähiopetusta rajoittavia viranomaismääräyksiä. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille on tulossa myös jonkin verran isompia massaluentoja.

– Päätökset ovat oppiainekohtaisia, sillä eri aineissa on erilaisia ominaispiirteitä. Osassa on mahdollista olla suhteellisen paljon etänä, mutta osa aloista rakentuu lähiopetusta vaativien harjoitusten varaan, Määttä täydentää.

Esimerkeiksi lähiopetuksessa priorisoitaviksi hän antaa kasvatus- ja lääketieteet.

Itä-Suomen yliopisto tulee jatkossakin panostamaan digipedagogiikkaan.

– Viime vuoden hyvien kokemusten pohjalta jatkamme myös verkko- ja monimuoto-opetusta, silloin kun se on pedagogisesti mielekästä. Emme siis ole palaamassa vanhaan, vaan opetukseen, jossa verkko- ja lähiopetus toimivat yhdessä aikaisempaa mielekkäämmällä tavalla, Määttä sanoo.

Alkavaan lukuvuoteen varaudutaan Itä-Suomen yliopistossa muun muassa opiskelijoille tarjotuilla maskeilla, hyvällä käsihygienialla ja ruokailujen porrastuksilla.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä. Itä-Suomen yliopisto

Koronatilannetta seurataan yliopistoissa ympäri Suomen

Myös Jyväskylän yliopistossa on tehty koko kevät työtä sen eteen, että syksyllä pystyttäisiin järjestämään mahdollisimman paljon lähiopetusta koronaturvallisesti.

– Tavoite on ollut, että jokainen opiskelija jokaisessa ikäryhmässä pääsisi pienryhmätyöskentelyyn ja yhteistyöhön muiden opiskelijoiden kanssa ja vain isoimmat massaluennot järjestetään hybridimuodossa eli osittain etänä.

Yliopistoista kuitenkin painotetaan, että koronatilannetta seurataan jatkuvasti ja suunnitelmia on varauduttu tarvittaessa muuttamaan.

– Ollaan hyvin herkällä jalalla liikkeellä ja aktiivisesti seurataan. On hyvin tiedossa, että nuorten aikuisten joukossa sitä virusherkkyyttä on olemassa, sanoo Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi.

Tampereen yliopistossa lukuvuosi käynnistyy osittain etänä.

– Uudet opiskelijat otetaan vastaan kampuksilla, ja elo-syyskuun orientoivat opinnot pyritään toteuttamaan lähiopetuksena. Tavoitteemme on pyrkiä järjestämään syyslukukaudella lähiopetusta pienryhmille, mutta isot massaluentotyyppiset jaksot järjestetään etäopetuksena, kertoo Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

Tampereen korkeakouluyhteisön pandemiaryhmä kokoontuu 16. elokuuta, jolloin nykyistä ohjeistusta tarvittaessa päivitetään.

Yliopistot eivät voi ohjata tai patistaa opiskelijoita ottamaan koronarokotuksia, mutta rehtoreiden puheissa nousee esiin toive siitä, että nuorten aikuisten rokotuskattavuutta saataisiin nopeasti ylöspäin.

– Nyt tietysti toivottaisiin, että nuoret kävisivät ottamassa ne rokotukset. Se on avain siihen, että voidaan olla lähiopetuksessa, sanoo Turun yliopiston vararehtori Piia Björn.

Yliopistot pyrkivät tarjoamaan lähiopetusta ainakin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut