Kokemukset etätyöstä vaihtelevat paljon

Arkistokuva. Wesa Koistinen
Jerri Koskinen

Jerri Koskinen

Itä-Suomen yliopiston etätyöpisteiden olosuhteita selvittävän hankkeen työpistemittausten ja haastatteluiden perusteella etätyö on joissain tehtävissä muuttanut työskentelyä hyvinkin paljon. Toisaalta osalla työntekijöistä työ ei ole muuttunut juuri lainkaan. Myös etänä työskentelyn kuormittavuus vaihtelee eri tehtävissä ja etätyöolosuhteissa.

Monella on hankaluuksia järjestää fyysinen työergonomia kuntoon, mutta myös kognitiivisen, aivotyötä tukevan ergonomian kanssa nousee esiin uudenlaisia ongelmia etätyössä.

Etäkokousten määrä voi olla pökerryttävä ja asioiden hoitaminen niissä raskasta. Etäkokouksissa vaaditaan enemmän valmistelua ja keskittymistä kuin toimistokohtaamisissa.

Etätyöpisteiden tutkimusta rahoittavat Työsuojelurahasto, Itä-Suomen yliopisto sekä Joensuun kaupunki.

Tutkimukseen kaivataan vielä lisää osallistujia, jotta etätyön erilaisia tilanteita saadaan esiin ja kognitiivisen ergonomian tutkimusintervention vaikutuksista saataisiin luotettavaa tietoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut