Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kyse on vastuusta muita ihmisiä kohtaan" - KYSin vs. sairaalanjohtaja Tatu Kemppainen kertoo syyt, minkä takia koronaohjeiden noudattaminen on meidän jokaisen asia

Eiköhän tästä viimeinkin selvitä ja elämää palaa normaaliksi.

Näin huokaisi helpotuksesta moni suomalainen, kun alkukesästä koronatartuntojen määrät laskivat ja yhteiskuntaa avattiin.

Kesän piti olla koronan suhteen rauhallista aikaa. Etenevät rokotukset taas loivat toivoa tulevasta.

Toisin kuitenkin kävi, kun idästä Suomeen saapunut, erittäin herkästi tarttuva deltavariantti, käänsi kurssin kohti neljättä aaltoa ja uutisotsikoihin palasivat jälleen tutuiksi tulleet ohjeet:

Muista pestä käsiä, pidä etäisyyttä muihin, käytä maskia ja ota rokotus vuorollasi.

Moni on kuitenkin näihin ohjeisiin kyllästynyt. Vaikkei pitäisi, toteaa apulaisylilääkäri ja KYSin vs. sairaalanjohtaja Tatu Kemppainen.

Jos heitetään ilmoille klassinen rock, rauha ja rakkaus -lausahdus, niin tässä ajassa sen voisi muotoilla muotoon ”rock, rauha ja lähimmäisenrakkaus”.

– Turvavälien ja maskien käyttö on tärkeää nimenomaan siitä syystä, että pystymme pitämään yhteiskuntamme näinkin paljon avoinna, Kemppainen kertoo.

– On erittäin hienoa, että olemme päässet järjestämään kulttuuritapahtumia kesällä. Kääntöpuolena ihmiset eivät kuitenkaan tunnu täysin hahmottavan, että ohjeistuksien noudattaminen olisi tärkeää juuri siksi, että tapahtumia voitaisiin järjestää myös jatkossa, Kemppainen jatkaa.

Muistamalla koronaohjeet, eli festivaaleilla ja keikoilla erityisesti maskien ja etäisyyksien pitämisen, annamme siis artisteille mahdollisuuden keikkailla jatkossakin.

– Jos ajatellaan fania kuka on tulossa ensi viikonlopun hiphop -festivaaleille, niin uskoisin että hänkin haluaa, että hänen fanittamansa artisti pääsee jatkossakin esiintymään, eikä joudu perumaan keikkojaan.

Kemppaisen voidaan sanovan tietävän mistä hän puhuu. Hän on paitsi apulaisylilääkäri, myös itse muusikko, kuka on toiminut muun muassa Leningrad Cowboys -yhtyeessä.

Pandemian aikana Kemppainen on myös tehnyt koronasta kertovia lauluja Youtubeen.

Mutta mitä apulaisylilääkäri ja muusikko haluaisi sanoa sille osalle kansasta, kuka on jo kyllästynyt koronarajoituksiin, eikä usko, että itse voisi saada tartunnan tai ei sitä pelkää.

– Helposti moni ajattelee riskeeraavansa vain itsensä, vaikka todellisuudessahan kyse on nimenomaan vastuusta muita ihmisiä kohtaan.

– Jos heitetään ilmoille klassinen rock, rauha ja rakkaus -lausahdus, niin tässä ajassa sen voisi muotoilla muotoon ”rock, rauha ja lähimmäisenrakkaus”.

– Tällä tarkoitan sitä, kun ihminen osallistuu festivaaleille muistaen koronaohjeet, hän pitää huolta erityisesti muiden ihmisten terveydestä.

Vielä siis pitäisi jaksaa muistaa pitää etäisyyttä, käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsihygieniasta.

Vaikka samat lauseet on kuultu monta kertaa ennenkin, olemme kuitenkin nyt Kemppaisen mukaan aidosti epidemian loppusuoralla. Tartuntalukujen kasvusta ja deltavariantista huolimatta tulevaisuudenkuva on nimittäin valoisa.

Ja tästä saamme kiittää rokotteita.

– Kesän jälkeen Suomeen saapuu suuria määriä rokotteita, joiden teho on paitsi kliinisissä kokeissa, myös nyt kesän aikana todettu erittäin hyväksi.

– Meillä ei ole ollut kesän mittaan sairaalahoidossa yhtään täyden rokotesuojan saanutta potilasta, Kemppainen kertoo.

Vaikka rokotukset etenevät Suomessa mallikkaasti, on kuitenkin edelleen olemassa pieni, joskin äänekäs kansanosa, kuka joko epäilee rokotteen ottamista tai on päättänyt jättää sen ottamatta.

Heille Kemppaisella on selkeä viesti.

– On tietysti selvää, ettei ole olemassa sellaista rokotetta, mistä ei 100 prosentin todennäköisyydellä tulisi mitään sivuoireita. Mutta jos haluaa riskiarvion tehdä, niin rokotteen ottamisen riskiä tulee verrata mahdollisen taudin aiheuttamaan riskiin.

– Tämän riskiarvion pohjalta rokote kannattaa ehdottomasti ottaa.

Kemppainen myös harmittelee rokotteisiin liittyvää disinformaatiota.

– Jos lukee joitakin keskustelupalstoja, saatetaan siellä puhua, että sairaalahoidossa olisi nimenomaan rokotehaitoista kärsiviä ihmisiä.

– Tämä on täysin mielipuolinen ajatus, mikä ei pidä alkuunkaan paikkaansa.