Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: Peruna esittelee maapäärynän historiaa riemastuttavan modernissa paketissa

Peruna

Arvio: 4/5

Maapäärynä, perna, potaatti, pärinä, pottu, pääry, maaomena, pääly ja kartohka. Rakkaalla mukulalla on monta nimeä ja mikäpä siinä – perunahan on pitänyt meidät suomalaisetkin hengissä muutaman vuosisadan ajan. Siksi onkin mainiota, että ravintokasvimme saa elokuvallistetun historian. Vieläpä erinomaisesti tehdyn sellaisen.

Perunan historiaan sukellamme aikaansa edellä olevan Untamon myötä, menneelle 1600-luvulle. Tämä Hevonperän kylän likaisimman työn tekijä saa sattumalta käsiinsä oudon mukulakasvin ja heittää sen joutavana menemään. Seuraavana vuonna hedelmä on kasvattanut runsaan kasvuston, jonka ravintoarvo selviää Untamolle ja hänen tuleville yrityskumppaneilleen kokeilujen jälkeen.

Tässä vaiheessa tarinaa käsikirjoittaja Pekko Pesonen sekoittaa ajankuvat ja laittaa Untamon modernisti startup-yrittäjäksi, joka opettelee nykyaikaisten kaupallisten helppoheikkien sisällyksettömän sontakielen – ja käyttää sitä sujuvasti.

Mainiolla tyylilajilla elokuva kykenee hekottamaan syvällä ja anteliaalla businessmiesten naurettavuudelle sieltä 500 vuoden takaa.

Peruna on ehdottomasti huumorielokuva, lystikäs sellainen.

Peruna on monesta laadukkaasta aineksesta keitetty elokuva. Käsikirjoitus on täynnä oivalluksia, henkilöhahmot ovat monitasoisia ja moni-ilmeisiä, kuvaus lavastuksineen laadukasta sekä näyttelijätyö riemastuttavaa. Mutta erikseen ja erityisesti on nostettava Pekko Pesosen taiturimainen käsikirjoitus, jonka varaan elokuva on antaumuksella rakennettu.

Liettuassa kuvattu Peruna on myös viehkoa katsottavaa. Lavastukseen ja puvustukseen on satsattu sekä keskiaikaa luovaa digikuvasto on luotu naturalistisen vaikuttavalla tavalla.

Näyttelijät ovat koko kansan televisiosta tuntemia koomikkoja, jotka onneksi ovat karistaneet Putous-kliseensä pois omista roolisuorituksistaan. Joonas Nordman onnistuu Untamona käymään läpi yrittäjyyden kaikki kehitysvaiheet ylpeydestä lankeemuksen kautta terveeseen nöyrtymiseen. Roolisuoritusta kelpaa katsella. Mikko Penttilä, Linnea Leino sekä Alex Anton tuovat pääroolin ympärille hienosti ja kepeästi muita sävyjä ja ihmiselon näköaloja.

Peruna on ehdottomasti huumorielokuva, lystikäs sellainen. Eikä elokuvan huumori suinkaan ole yksitasoista tyhjännauramista, vaan lempeää naurua meidän ihmiseläinten tolloudelle – hyvyydellekin.

Ja mikä hupaisinta, Peruna sopii sellaisenaan erinomaisesti ihan minkä tahansa yrittäjyyskasvatuksen täyteläiseksi oppimateriaaliksi. Elokuvan jälkeen voi riemurinnoin nauraa vaikkapa sellaiselle termille kuin asiakasviipymä.