Haukka aiheutti hämminkiä ravintolassa Kuopion keskustassa

Varpushaukka ei kauan palomiehiä katsellut, vaan otti ja lähti kaupungille, kun palomiehet tulivat ravintolaan. Pohjois-Savon pelastuslaitos

Asta Tenhunen

Varpushaukka lensi yllättäen ruokaravintolan sisälle Kuopion keskustassa maanantaina päivällä. Haukka lensi avoimesta ovesta ravintolan sisälle Kuninkaankadulla.

Ravintolan väki hälytti pelastuslaitoksen auttamaan siirtämään linnun pois sisätiloista ennen kuin se aiheuttaa vahinkoa.

Haukka ei ehtinyt rikkoa mitään. Kun palomiehet tulivat paikalle, he ehtivät ottaa kuvan linnusta, mutta saman tien se lehahtikin lentoon ja pakeni palomiehiä avoimesta ovesta ulos kaupungille.

Kuopion keskustassa on aiemminkin nähty varpushaukkoja jahtaamassa harakoita tai puluja, vaikka tyypillisemmin varpushaukat syövät pienempiä eläimiä eli pieniä jyrsijöitä ja pikkulintuja.

Varpushaukka on uhanalainen, rauhoitettu lintu.

Ruiskumestari Jukka Innanen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta piti haukkaa hienona näkynä. Hän työvuoronsa kanssa on ollut poikkeuksellisen paljon eläinten kanssa tekemisissä viime päivinä.

– Juuri aamulla olimme hevostallilla harjoittelemassa hevosten käsittelyä, Innanen kertoo.

– Edellisessä työvuorossa puolestaan tuli hälytys liito-oravan takia.

Liito-orava oli Särkiniemessä liidellyt kerrostalon kolmannen kerroksen asuntoon.

– Liito-orava oli vipeltänyt huoneistossa, kiivennyt patterin päälle ja jäänyt sitten tuuletusikkunan lasin väliin.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomiehet olivat puolisalaa innoissaan, kun näkivät ensimmäistä kertaa elämässään oikean liito-oravan. Pohjois-Savon pelastuslaitos

Palomiesten tullessa paikalle liito-orava pakeni ihmettelemään tapahtumia tuuletusparvekkeelle. Palomiehet ottivat liito-oravan kiinni ja veivät sen kerrostalosta alas ja edelleen ulos läheiseen metsään.

Eläinten pelastamistehtävät vaikuttavat lisääntyneen kaupunkialueella. Pelastuslaitokselle tulee nykyään usein hälytyksiä esimerkiksi kauppoihin lentäneistä lokeista tai jalastaan ties mihin kiinni jääneistä varpusista ja siileistä.

Jos eläimen pystyy auttamaan pinteestä itse turvallisesti, sen voi tehdä avaamalla ikkunan tai irrottamalla eläimen esimerkiksi siimasta, jos se sellaiseen jää kiinni. Luonnonvaraisia eläimiä kannattaa käsitellä vain hanskat kädessä niissä mahdollisesti olevien tautien varalta.

Jos eläintä ei saa itse autettua, pelastuslaitos auttaa tarvittaessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut